A hálapénz megalázó, nem szabad legalizálni

2015.04.14. 11:12
A Magyar Rezidens Szövetség a hálapénz minden formáját elutasítja .Ez egy „szoftkorrupt rendszer”, írják, amely nem támogatja a tisztességesen dolgozók boldogulását, az anyagi juttatások nem a valós teljesítményt tükrözik, és gátjai minden ésszerű reformnak.

Az Igazságügyi Minisztérium törvénymódosítási javaslata legalizálná az utólagos hálapénzt, ha a páciens ezzel az elégedettségét kívánja kifejezni. Az továbbra is bűncselekmény lenne, ha az orvos az egyébként ingyen járó ellátást valamilyen juttatáshoz kötné.

Az MRSZ most azt írta az MTI-nek, hogy „a szövetséget megdöbbenti, hogy 25 évvel a rendszerváltás után törvényesíteni akarják a kommunista gondolkodás által kitermelt hálapénzrendszert. Ez a megalázó, frusztráló rendszer elűzi az egészségügyben dolgozókat Magyarországról.”

Egy biztos, hogy mi nem tudunk és nem akarunk ebbe a hálapénzes rendszerbe beleszocializálódni. Nem akarunk, nem tudunk némák, így cinkosok lenni önmagunk, betegeink megalázásában, kizsákmányolásában

— írták.

Hálapénz helyett ők inkább jelentős béremelkedést szeretnének. Dénes Tamás, a szövetség elnöke az M1-en szombaton azt mondta, hogy egy kezdő orvosnak nettó 300 ezer, egy szakorvosnak 500 ezer, egy adjunktusnak 600 ezer, egy főorvosnak 700 ezer forintot kellene keresnie, hogy ne fogadjon el hálapénzt és Magyarországon maradjon. „A társadalomnak meg kell értenie, hogy ez nem (csak) bérharc, hanem egy olyan egészségügyért folyó küzdelem, amelyben tisztességben lehet gyógyulni, gyógyítani, oktatni és okulni”