Színházi rendezőként tér vissza a szkinhedpárti Király B. Izabella

2015.04.14. 13:57

Haász kolléga szúrta ki kedvenc óbudai cukrászdánkban: Király B. Izabella rendezőként tér vissza a közéletbe.

20150414 121255
Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Index

A fiatalabbak kedvéért: ő volt az a politikus, aki MDF-es színekben jutott be az 1990-es parlamentbe, majd kilépett onnan, és egy rakás szkinheddel megalapította a Magyar Érdek Pártját. Munkássága a kilencvenes évek elején egyszerre váltott ki félelmet, gúnyt, nevetést, az idő múltával inkább ez utóbbit.

Király B. Izabelláról egyre kevesebbet lehetett hallani, mígnem 2004-ben, a Szaddám Huszein uralma alól felszabadult, amerikaiak ellenőrizte Irakban egy helyi lap közzétett egy listát a bukott rezsim által anyagilag támogatott külföldi politikusokról és pártokról. Ezen a listán szerepelt Király B. Izabella olyan politikusok társaságában, mint Charles Pasqua volt francia belügyminiszter, Georges Gallaway volt brit képviselő, Megawati Sukarnoputri jelenlegi indonéz kormányfő, Vlagyimir Zsirinovszkij orosz szélsőséges politikus.

Király B. Izabella 2002-ben, hónapokkal Szaddám Huszein bukása előtt, még maga dicsekedett azzal az Indexnek, hogy 1999 óta húsz alkalommal látogatott Irakba.

Hosszú csönd következett, majd kiderült, a még mindig Abonyban élő Király B. Izabella a fideszes jelöltet támogatta a 2014. őszi önkormányzati választáson. A helyi lapban ezt így fogalmazta meg: "Abony vezetése mára teljesen elnőiesedett, s bár igen tehetséges, rátermett nők vezetik intézményeinket, mégis, városunk élén végre egy férfit szeretnék látni!" Azt is írta, hogy tetszik neki a fideszes jelölt bajusza. Magyar Gábor Sándornak ez is kevés volt a győzelemhez, amit a független Romhányiné Balogh Edit söpört be.

Ekkorra ért be minden bizonnyal a Jobbik cukiságkampánya is, hiába indult ugyanis jobbikos jelölt is, őt említésre sem méltatta.

És itt a legújabb őrület: Király B. Izabella a Térszínházban lép fel a Nagyabonyi Színkörrel, a jó útra tért egykori politikus darabját – vagy csak a Térszínházat – az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

20150414 121218
Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Index