Két hónapig zárva volt a Déli, de csak most kezdik a vágányfelújítást

D MTZ20150403003
2015.04.15. 10:42

Mint ismert, alagútomlás miatt január 31-től április 3-ig zárva volt a Déli pályaudvar, a vasúti forgalmat a Kelenföldi pályaudvarra irányították át. A MÁV mai közleményének tanúsága szerint azonban csak most, a nyitás után két héttel kezdik el azokat a vágányfelújításokat, amiktől a menetrend szerinti közlekedés javulását várják.

A MÁV szerint a Déli pályaudvar bevezető vasúti vágányain végzendő munkák miatt április 18. és 29. között szinte minden érkező és induló vonatnak változik a menetrendje, a menetrendjükhöz képest 5-10 perces eltéréssel közlekednek. De lesz jó pár olyan vonat is – mint pl. a tatabányai, a százhalombattai és a dunaújvárosi –, amelyik a Déli helyett már megint Kelenföldről indul, és oda is érkezik. A részletes menetrendi változásokról itt olvashat bővebben.

A MÁV a most kezdődő vágányfelújításokat azzal magyarázza, hogy a munkákat már több mint egy évvel ezelőtt betervezte, de azok 

csak jóváhagyott kivitelezési terv alapján végezhetők el. A vasúti karbantartógépek (daru, vágányszabályozó géplánc) és a zúzottkőrakományok ráadásul csak vasúton szállíthatók a munkaterület helyszínére Kelenföld felől, az alagúton át. Fenti feltételek mostanra teljesültek, ezért nem lehetett elvégezni ezeket a karbantartási munkákat a februári-márciusi, előre nem látható ideiglenes lezárás idején.

A vágányfelújításoktól azt várják, hogy a meglévő 20 km/órás sebességkorlátozás megszűnik a pályaudvar bevezető szakaszán, ezáltal jobban tartható lesz a menetrend.