A Holokauszt Emlékközpontba küldte a kommentelőt a bíróság

2015.04.16. 11:18 Módosítva: 2015.04.16. 11:28

A Szegedi Járásbíróság jogerősen bűnösnek mondta ki nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntettében azt a 61 éves szegedi nőt, aki az Origó egyik cikkéhez írt tavaly novemberi kommentjében tagadta a holokauszt megtörténtét, írja az MTI.

A bíróság másfél évre elrendelte V. Zoltánné próbára bocsátását és pártfogói felügyeletét, továbbá előírta a vádlottnak, hogy látogasson el a budapesti Holokauszt Emlékközpontba és az ott tapasztaltakról számoljon be a párfogójának. 

A nő ellen a Tett és Védelem Alapítvány tett feljelentést, a vádlott elismerte a bűncselekmény elkövetését és azt mondta a bíróságon, hogy nem akart megsérteni senkit, a civil szervezetnek bocsánatkérő levelet is írt. A bíró mindezeket enyhítő körülményként vette figyelembe, így nem látta szükségesnek büntetés kiszabását.

A Délmagyar cikke szerint a rokkantnyugdíjas nő az Origónak azt a cikkét kommentelte, amely Rainer Höss budapesti látogatásáról szólt. Höss nagyapja az auschwitzi haláltábor parancsnokaként több mint egymillió ember, köztük 430 ezer magyar zsidó gyilkosa volt.

V. Zoltánné a cikket úgy kommentálta, hogy "hagyjuk már ezt a holokamut! Különben is, ha igaz is, mi köze egy unokának a nagyapja bűneihez? ". A vádlott a bíróságon azzal védekezett, hogy tisztában van a holokauszt szó jelentésével, azt sosem tagadta, elismeri, hogy megsértette a zsidó közösséget, de a kommentje előtt Simon Perez izraeli elnök cikkét olvasta, amin nagyon felháborodott, ezért ragadtatta el magát.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Pesti Központi Kerületi Bíróság három menórarongáló fiút nemrégiben arra kötelezett, hogy olvassák el Fejtő Ferenc Magyarság, zsidóság, illetve Fleck Gábor és Szuhay Péter Kérdések és válaszok a cigányságról című művét, és írjanak olvasónaplót is.

Ez úgynevezett „külön magatartási szabály” volt. Ilyenből összesen 2970 darabot írtak elő 2674 különböző pártfogolt számára tavaly a különféle magyar bíróságok, a köztudatban mégsincs igazán benne, hogy a börtönnél vagy mondjuk a közmunkánál nem áll meg a lehetséges végkifejletek sora. A
nevelő és bűnmegelőzési magatartási szabályokról itt írtunk bővebb cikket.