Orbán életrajzát Putyin miatt kell kiegészíteni

2015.04.16. 19:31 Módosítva: 2015.04.16. 19:32

Orbán Viktor közkedvelt politikus volt Lengyelországban, érhető, ha életrajzi könyvet is megjelentettek róla. A 2012-es kötetet most angolul is kiadnák, ám a kiadó úgy érezte: hamis képet festenének, ha nem egészítenék ki a történetet az új fejleményekkel. Azzal, hogy Orbán - lengyel szemszögből - az ellenség oldalára állt át. 

A Mandiner interjút készített az íróval, amelyben Igor Janke elmondja:  semmi értelme nem lett volna, hogy kijöjjön egy könyv Orbán Viktorról, amelyben nincs benne a keleti nyitás, Vlagyimir Putyin, az ukrajnai események.

A lengyel író elmondta, hogy az új fejezet témája:

Orbán Viktor közvetetten bár, de a másik oldalra állt.

Sokkot kapott

K PAP20121203002
Fotó: Jakub Kaminski

Putyin látogatására így emlékszik vissza Janke: "Konkrétan sokkot kaptam. Orbán Viktor, a szabadságharcos, aki az elsők között ítélte el a Grúzia elleni orosz agressziót néhány évvel ezelőtt, most fogadja az agresszort? Az ellenséget? Itt ugyanis háború van. Nem krízis, nem konfliktus. Háború. Az oroszok megtámadtak egy szuverén országot."

A lengyelek határozott, és az orosz agressziót elitélő álláspontját is jelzi, hogy Janke most úgy látja:

"Lengyelország és Magyarország az ellentétes oldalon áll."

Szerinte Orbán is kezdi belátni, hogy hibázott:

"Ami történt, szerintem stratégiai hiba volt Orbán részéről, de persze lehet, hogy neki van igaza. Mondjuk úgy tűnik, mintha kezdené belátni, hogy többet veszít így, mint amennyit nyer. Szövetségeseket például veszített Nyugaton. Márpedig Magyarország nem Kelet és Nyugat között van: Magyarország Nyugat. Kulturálisan, hagyományaiban, elhelyezkedésében, életmódjában, mindenhogy."

A Magyarországon anyagot gyűjtő író azt tapasztalta, hogy nem csak ő döbbent meg Orbán oroszbarátságán. "Nem csoda, hogy az elmúlt egy évben történteket Viktor korábbi támogatói közül is sokan fogadják értetlenkedve - a beszélgetéseimből legalábbis ez derült ki."

Az Index márciusi interjúja Igor Jankéval: Orbán nagy csatár, csak most nem lő gólt>>>