50 roma család menekült Miskolcról Kanadába

2015.04.17. 10:12

Dancs Mihály roma polgárjogi vezető tudomása szerint az elmúlt hónapokban mintegy 40-50 roma család vándorolt ki Kanadába, de ez a szám rövid időn belül akár a többszörösére is nőhet. Úgy tudja, hogy nemcsak a városból és környékéről, hanem távolabbi településekről is az ország elhagyására készülnek a cigány családok.

A kanadai bevándorlási hatóság emberei Miskolcon tájékozódnak arról, hogy miért hagyják el hazájukat a romák, írja a Népszabadság. A kanadaiak a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat irodájában találkoztak a helyi romák vezetőivel. A megbeszélésen többek között Váradi Gábor, a cigány önkormányzat elnöke, Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője és a kanadai bevándorlási hatóság emberei mellett Kanada budapesti nagykövetsége is képviseltette magát. Dancs szerint viszont a kanadaiak a városi önkormányzat képviselőivel is találkoztak.

A miskolci romák elsősorban az úgynevezett számozott utcákból vándoroltak ki Kanadába, mondja Dancs, aki szerint  az önkormányzat gyakorlatilag hajléktalanná tette az ott élő embereket. Dancs Mihály elmondta, hogy a nemzetiségi cigány önkormányzat igény esetén igazolja a kivándorolni készülő romák származását, és írásos „helyzetképet" is ad a megyeszékhelyen uralkodó állapotokról.

Ahogy azt mi is megírtuk, a miskolci önkormányzat tavaly nyár elején döntött úgy, hogy felszámolja a városban lévő nyomornegyedeket, köztük a számozott utcáknak nevezett telepet, mondván, hogy az a bűnözés melegágya. A tíz utcából álló szegregátum pont a diósgyőri stadion mellett fekszik, amelyet nyolcmilliárd forintból tervez felújítani a kormány, ehhez pedig szükség lenne a stadion melletti területre is. Kriza Ákos korábban azzal indokolta a bontásokat és a kilakoltatásokat, hogy nem várható el, hogy a stadionhoz „nyomortelepeken keresztül menjen a több tízezer szurkoló".

Két napja derült ki, hogy a miskolci önkormányzat egyik hónapról a másikra, minden előzetes értesítés nélkül 75 százalékkal megemelte a miskolci számozott utcában élők lakbérét.