Újra lesz felsőoktatás Salgótarjánban

2015.04.18. 12:33
Duális képzést indít Salgótarjánban az Óbudai Egyetem - mondta Palkovics László. „Az oktatásban részt kell venniük a helyi cégeknek” — mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár, aki a nógrádi megyeszékhelyen egyeztetett szombaton a képzés elindításáról.

Salgótarjánban 2013-ban szűnt meg a felsőoktatás, ekkor zárt be a Budapesti Gazdasági Főiskola itteni intézete. Ezután kezdődtek el az egyeztetések egy új képzés elindításáról, melynek helyszíne a BGF hajdani épülete lesz. Korábbi bejelentés szerint 2016 őszétől műszaki-informatikai felsőfokú szakképzés kezdődik itt, a normál főiskolai képzés egy évvel később indul.

Ennek szükségességét Palkovics László a Nógrád megyei vállalkozások szakemberhiányával indokolta. Úgy tudni, hogy az új intézményt az Óbudai Egyetem, a helyi és térségi önkormányzatok és a magyar állam közösen működteti majd — ha duális képzésről van szó, akkor gazdasági szereplők közreműködésével.

A salgótarjáni lesz az ország első közösségi főiskolája. A felsőoktatási stratégia szerint ez az intézménytípus lesz a képzőhelyek 4., vagyis legalsó szintje. A deklarált cél, hogy ezek elsősorban a helyi közösségek és vállalkozások igényeit elégítsék ki, valamint a „regionális értelmiségképzésben” játsszanak szerepet. Saját oktatókat nem foglalkoztatnának, inkább olyan telephely lenne, amely más egyetemek és főiskolák képzései számára biztosítja az infrastruktúrát. 

A salgótarjáni főiskolai képzés úgy kezdődne 2017 szeptemberében, hogy a gyakorlati tudást helyi vállalkozásoknál szereznék meg a hallgatók, az elméletit az Óbudai Egyetem képzésein. Az, hogy utóbbi Óbudán vagy Salgótarjánban történik-e, a létszámtól függ — írja az MTI. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora az általános mérnöki képzést nevezte jó lehetőségnek ebben a térségben. Dóra Ottó MSZP-s polgármester azt mondta, az elmúlt hetekben több körben tárgyaltak a jelentősebb munkaadókkal, akik azt jelezték, hogy 200-300 embert foglalkoztatnának.