Balog: Ami jár, azt ki kell fizetni a nővéreknek

2015.04.20. 08:43 Módosítva: 2015.04.20. 09:22

Az ápolóknak járó elmaradt túlórapénzeket valahogy megpróbálják kifizetni, mondta az ATV-nek Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Korábban a Péterfy Sándor utcai kórház két ápolónője beszélt a ki nem fizetett túlórapénzekről, de állításaikat akkor a kórház, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által elvégzett vizsgálat is cáfolni próbálta. Az Emmi például azt állapította meg, hogy tavaly rendkívüli munkavégzésért több mint 3,9 milliárd forintot fizettek ki.

Részlet az RTL Klub riportjából.
Részlet az RTL Klub riportjából.
Fotó: RTL Klub

Balog Zoltán most elismerte, hogy igenis vannak ki nem fizetett túlórapénzek. A miniszter azt mondta: ami jár, az jár, ezért meg kell egyezniük az orvosi kamarával, kell beszélniük a szakszervezetekkel, hogy „folyamatossá tudják tenni ezeknek a béreknek a kifizetését”. 

A túlterheltség és az elmaradt pénzek miatt korábban tiltakozásba kezdő Sándor Mária a múlt héten mondott felPéterfy Sándor utcai kórházban. A nővér korábban fekete ruhában akart dolgozni menni, hogy így tiltakozzon helyzete ellen. Ezt a kórház vezetése nem engedte meg neki, ezért a nővér azonnali hatállyal felmondott. Példáját többen követték, más kórházakban a nővérek fekete szalaggal tiltakoztak helyzetük miatt.