Sarokba szorítanák az egyetemisták a kormányt

HUS 2500
2015.04.20. 19:27 Módosítva: 2015.04.20. 21:22

(Cikkünk folyamatosan frissül.)

Több, mint ötszáz egyetemista vonul a fővárosban. A menet a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen tiltakozik. A diákok este hét körül először az ELTE lágymányosi kampuszáról a BME épületéhez indultak, ahol szintén több száz diák tüntetett.

A Fidesz megint belerúgott az egyetemekbe
A menet a BME után a Corvinus egyetemhez ment. Tudósítónk szerint a végső cél az EMMI, ahová "bekopogtatnak" majd. 

A felvonulók miatt  a rendőrség este nyolc körül lezárta a Szabadság hidat. A villamos is állt, amíg átsétált a tömeg. A hídzártat este nyolc körül feloldották. A további útlezárások kapcsán kerestük a rendőrség sajtóügyeletesét, aki annyit mondott, hogy a BRFK és a Készenléti Rendőrség gondoskodik a forgalom eltereléséről. A menetelőket rendőrautók vezetik és kísérik, és velük tart egy rabomobil is.

A tüntetők fél kilenc környékén értek a Deák térre, az Arany János utca felé a fél útpályát a rendőrök lezárták.

Az egyetemisták út közben leginkább azt skandálták, hogy

szabad ország, szabad egyetem,

és nagyon boldogok voltak, ha az autósok egyetértőleg dudáltak. 

A diákok az EMMI-nél azt követelték, hogy a "fura nevű" minisztérium vonja vissza a tervezetet. Ha mégsem akkor szerdán újabb tüntetés lesz  (szerdán lesz kormányülés is) . Páran be akartak menni az épületben, de az üres volt, a szervezők pedig lebeszélték őket, úgyhogy este kilenc körül mindenki elindult hazafelé. 

Az egyetemisták 6 pontja 

A menetelés előtt az ELTE TáTK-hallgatók egy  fórumot tartottak, ahol az alábbi követelésekkel álltak elő.  

  1. Az EMMI vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét.
  2. Felsőoktatási autonómiát! A diákok követelték, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat.
  3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!
  4. A 21.században nem az állam dönti el, kiből mi lesz! Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést sem tilthat be, illetve monopolizálhat a kormány egyeteme számára.
  5. Hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat. Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek az egyetemistákról az egyetemisták nélkül!
  6. A tüntetők szerint ezeknek a szakoknak a megszüntetésével a kormány szembemegy a nemzetközi európai trendekkel, aláássa a jövőt és végképp ellehetetleníti Magyarország érvényesülését a világban.

Ez történt az ELTE-n

A pszichológusok is megsínylik 

Az Átlátszó oktatás megszerezte a Felsőoktatási törvény módosításának a tervezetét. Ebből egyelőre kevés részletet sikerült kihámozni, de az egyik ilyen szerint a pszichológia alapképzés ezentúl 5 évig tartana. Ez nem kompatibilis az európai képzési rendszerekkel, így félő, hogy ez az egyetemek közötti határokon átnyúló átjárhatóságot rendesen csökkentené. 

A rendezvényt azután találták ki az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatói és a nemzetközi szakos hallgatói érdekképviselet, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra hozott, a felsőoktatás átalakítását célzó tervezetből kiderült: az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkársága több alapképzést megszüntetne, vagy a mesterképzés éveire szűkítené, így a megszűnés fenyeget a TáTK öt szakából kettőt. A nemzetközi tanulmányok és több társadalomtudományi szak megszűnésével a TáTK tandíjbevételének 60 százalékától esne el, így a teljes kar fenntartása bizonytalanná válna.

De nem csak az ELTE-t, hanem a Pázmányt és a Corvinus Egyetemet is hátrányosan érintené az átalakítás, amelyet az érintettek szerint párbeszéd nem is előzött meg: az államtitkárság együtt dolgozott ugyan a Magyar Rektori Konferencia bizottságával, ám ott az egyetemi oldal nem támogatta a nemzetközi tanulmányok alapképzés megszüntetését. "Csak közölték velük, hogy ez lesz" - mondta a fórum egyik szervezője.

Így készülődtek

Délután hat körül nagyjából háromszáz ember várta a fórummegnyitót, ahová előzetesen legalább 1200 ember jelentkezett be. 

Az aulát a megnyitóra már kicsipkézték a kézzel irt, felaggatott transzparensek: nekünk a legjobban a "Max, Karl and Emile need your help!" táblája tetszett, de volt ott még sok egyéb mellett az is, hogy "Stadion helyett szabad egyetem", "Ne legyen a Közszolgálati az oktatás CBA-ja"

"A célunk, hogy eldöntsük ezen a fórumon, oktatók és hallgatók közösen, hogy mik a további lépések"- mondta Unger Anna. A fórum egyik szervezőjeként megjegyezte: nem tüntetést szerveznek, hanem fórumot. Ha mégis lenne a fórum után "hóvihar vagy UFO-támadás", ahhoz már nem a fórum szervezőinek keze munkája lesz.

Nem akarunk Európától távolodni 

A TáTK dékánja, Tausz Katalin üdvrivalgást váltott ki beszéde kezdetén azzal, hogy közölte: az egyetem rektora és rektorhelyettese is megjelent. A másodikat azzal, hogy közölte: amíg ő dékán lesz, és mindenki együtt van, akkor lesz TáTK a jövőben is.

Tausz szerint az egyetemi szakválasztás szabadság,az oktatás szabadsága elengedhetetlen feltétele az egészséges társadalomnak, ezt fenyegeti az átalakítás. Ez csak gyorsítja az elvándorlást, hogy a diákok már egyetemi tanulmányaikat is inkább külföldön végezzék.

Tausz szerint nem igaz, hogy nem lehet elhelyezkedni a nemzetközi tanulmányok diplomával: a jogszabály tervezetéhez csatolt statisztika szerint:alapszak végzettek 46 százaléka dolgozik, bruttó átlag 224 ezer forint,ami meghaladja a 211ezer forintos átlagot.

"Pénteken kaptuk meg a tervezetet. A véleményezés határideje hétfő dél volt. Kalapot le, elkészült ma délelőtt az a 17 oldalas véleményezés, amelyet képviselni fogok" - mondta Mezey Barna. A rektor szerint most kezdődik a tárgyalás, hiszen csak most kaptunk meg először a javaslatot,bár voltak különböző tárgyalások,amelyeket a különböző szakbizottságok vezettek le." - mondta a rektor, aki szerint "holnap meg fog oldódni a nemzetközi tanulmány ügye, de sok más fontos szak is van, amelyek fontosak."

Hogy lesz enélkül a tudás nélkül identitáspolitika, nemzetpolitika, diplomácia, kultúrpolitika, 

- kérdezte egy kulturális antropológus oktató, felidézve néhány diákjának diplomamunkájának témáját, amelyek a Felvidékről ideérkező fiatalok identitásáról, az első generációs budapesti romák identitásáról szólt.

Egy hallgató arról beszélt, hogy a kormány döntései napról napra lehetetlenítik el az oktatást és az önálló véleményformálást. "Hallgathatunk is. De elég nekünk a túlélés? Ahelyett, hogy fejlődnénk? Európához akarunk tartozni, nem távolodni tőle.

Mi már befejezhetjük, amit elkezdtünk. Még állást is kaphatunk, viszonylag könnyen, bár sok politikus vitatja. De azt szeretném, hogy az utánunk érkezők is megtapasztalhassák ezt a közösséget, amely kritikus gondolkodásra, önállóságra nevel, itt a TáTK-n. Azoknak a döntéseknek a súlyát már érezzük, amit az EMMI hozott: sok diák már külföldre megy.

Túlélnünk azonban kevés, itt élni akarunk - mondta a hallgató nagy üdvrivalgást kiváltva. Legjobb döntés a megdöntés - trollkodott bele vidáman a fórumba egy résztvevő, amint egy pillanatnyi csend lett. De nem sokkal később már újabb kitörő taps fogadta a hírt, hogy már a BME-n is 400 hallgató gyűlt össze tiltakozni a tervezet ellen.