Lázár János szembemegy a focit támogató Orbán Viktorral

2015.04.20. 15:36
Lázár János nem költene vagy a jelenleginél csak jóval kevesebb pénzt szánna a profi sport támogatására. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a paksi sportéletért aggódó MSZP-s Heringes Anita kérdésére beszélt. Lázár kijelentése azért érdekes, mert a kormány az utóbbi években bőkezű volt a klubokkal, Orbán Viktor pedig bevallottan fontos feladatának tartja a sporttámogatások növelését.

Váratlan kijelentést tett hétfőn a parlamentben a profi sport támogatásáról Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bevallotta, hogy szerinte sem az államnak, sem az állami cégeknek nem kellene támogatniuk a profi sportklubokat.

Lázárt az azonnali kérdések órájában az MSZP-s Heringes Anita kérdezte. A szocialisták paksi elnöke azt fájlalta, hogy a paksi sportklubok jóval kevesebb pénzt kapnak a paksi atomerőműtől, mint korábban. Holott a pénz az megvan, hiszen például Dunaújvárosnak, Kaposvárnak, az MTK-nak, sőt Andy Vajnának is jutott támogatás az atomerőműtől.

Heringes Anita: Ki dönti el, mire van pénz?

Heringes kérdésére, hogy ki dönt az atomerőmű pénzeinek elosztásáról, Lázár országos szintre terelte a témát. 

A professzionális futballban vagy a professzionális sportban az állami pénznek nincs vagy rendkívül szabályozott és mérsékelt mértékben volna helye.

Lázár kijelentése azért meglepő, mert Orbán Viktor miniszterelnök nem titkoltan kiemelten fontosnak tartja a sport, ezen belül a foci támogatását. „Legyen a sportra szánt pénzek költségvetésen belüli aránya 1 százalék” – a kormány például ezt a célt tűzte ki hatalomra kerülésekor 2010-ben, erről Czene Attila akkori sportállamtitkár beszélt.

Az állam közel is jár ehhez a célhoz, jelenleg három csatornán keresztül forgat pénzt a sportba: a költségvetésből, adókedvezményből és az állami társaságokon keresztül. A kormány ugyanis 2011-től lehetővé tette a vállalkozások számára, hogy a társasági adójuk (tao) egy részét ne az adóhatóságnak fizessék be, hanem odaadják egy látványsportágnak. Az idén nagyjából 50 milliárd forint taóhoz jutnak a különböző egyesületek. A profi sportra pedig összesen 350 milliárdot költ a kormány.

Amikor Orbán éppen egy 40 milliárdos stadionrekonstrukcióról között megállapodást a Csányi Sándor által vezetett MLSZ-szel, így indokolta a sport kiemelt támogatását: „ha önök megnézik, hogy mennyi erőforrást fordítunk egészségügyre, közoktatásra, közmunkára és sportra, akkor a sport még mindig messze leghátul kullog".

Lázár most nem titkolta, hogy a kormányban ezzel a véleményével kisebbségben van, de szerinte az államnak vagy az állami cégeknek csak a fiatalok sportolására szabad költeniük, és az utánpótlásba kellene csak pénzt tenni.

A részletes parlamenti közvetítésünket itt találja.