Ez a poszt a következő Percről percre része:

Jobbikos brókerbotrányt kiáltott a kormány

Rövid napot tartott ma a parlament, csak kérdések és azonnali kérdések voltak napirenden. Az ellenzék legnépszerűbb céltáblája Lázár János volt, aki egy szocialista kérdésre azt mondta, ő bizony nem adan állami pénzt a profi sportra. Több pártot is izgatott a Neptun iskola bezárása, de a legnagyobb vita eddig a Kun-Mediátor-botrányról volt, Tállai András államtitkár jobbikos és MSZP-s szálakat is felfedezett a karcagi brókerbotrányban. A Jobbik perelni fog ezért. Parlament percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az új parlamenti ülésezi rend szerint ezen a héten nincsenek szavazások, interpellációk, csak kérdések és azonnali kérdések. A képviselők egy része a saját választókerületét érintő kisebb ügyekkel kapcsolatban kérdezik a kormánytagokat, de akad majd néhány országos szempontból fontos téma is.

  • Kérdés, ott lesz-e  az azonnali kérdések óráján Orbán Viktor, elvileg áttolhatja a jövő hétre a válaszokat. Kérdés viszont akad bőven.

    • GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik), MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Kinek az érdeke?
    • VOLNER JÁNOS (Jobbik): Miért állhat le az uniós pénzek kifizetése? 
    • SZÉL BERNADETT (LMP): Hány hibát tűr még el, Miniszterelnök Úr? 

    A másik népszerűt ellenzéki céltábla Lázár János lesz, aki az úthálózattól kezdve a titokzatos hotelszámlájáról is kap kérdést. Ritka eset, de a Magyar Nemzeti Bank elnökére is vár egy azonnali, az MSZP-s Harangozó Tamás kérdezi Matolcsy Györgyöt a rendvédelmi, honvédelmi és nemzetbiztonsági dolgozók eltűnő megtakarításairól.

  • érkezik, és nyitja meg az ülést. Rögtön egy megemlékezéssel kezdünk, hiszen április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja volt. 

  • Az LMP-s Ikotity István napirend előttijével kezdünk, ennek elején feláll a teljes, ötfős LMP-frakció, amely ma fekete ruhába bújt. Nem véletlenül, az LMP-sek így akarják kifejezni szolidaritásukat az egészségügyben dolgozók mellett. Az egészségügyisek egy része azért bújik mostanában fekete ruhába, mert így tiltakoznak az ellen, hogy nem fizetik ki nekik a túlórákat. Balog Zoltán miniszter erre mondta azt éppen ma, hogy ki fogják fizetni.

    Az LMP-s politikus szerint viszont ez csak átmeneti megoldás, a probléma az egész rendszert érinti, és szembe kell nézni a kórházak adósságával, a dolgozók alulfizetettségével, az infrastruktúra lepusztulásával, a hálapénzzel.

  • Rétvári Bence, Emmi-államtitkár lecsapja a magas labdát, és jó hosszan beszél arról, hogy a kormány épp most fizeti ki a kórházak 60 milliárdos adósságát (ez az elmúltnyolcév hagyatéka). Ez persze nem old meg minden problémát, de sokat javít a helyzeten.

    A kormány folytatja az egészségügyi béremelést is, az elmúlt négy évben 90 ezer dolgozó bére emelkedett (bezzeg az elmúltnyolcévben nem volt ilyen, mondja Rétvári), 76 milliárd forintot költött erre összességében az Orbán-kormány, de persze bőven kellene még emelni. Az elvándorlás is probléma, de kevésbé, mint 2010-ben, hiszen a rezidenseknek nyújtott plusz pénz itthon tart sokakat.

  • Lukács László Györgyről eddig a parlamentet szorgosan követők sem igen hallhattak, most viszont ő mondja a Jobbik napirend előttiét. A karcagi Kun-Mediátor-ügyről beszél, elég laza hangnemben, ami azt illeti. A felszólalása címe is sokat mondó: "A karcagi bróker Marcsi az új Tribuszerné". A jobbikos képviselő azt feszegeti, hogy ki lehet a felelős, hogy ez a cég évekig gyűjthette zavartalanul a betéteket, és "hogy nem tűnt fel az évtizedes csalássorozat".

    Lukács nem hagyja ki a kormány szapulását, hiszen emlékeztet arra, hogy a kormányban két karcagi miniszter is ül: Fazekas Sándor volt karcagi polgármester, illetve Varga Mihály. Lukács szerint a károsultak kártalanítása mellett ki kell vizsgálni azt is, hogy mit tudtak erről a helyi politikusok.

  • Válaszként az ügyet ismereti Tállai András, az NGM államtitkára. Az Index korábbi cikkében is megtalálja ezeket az információkat.

    Érdekes az ügy politikai háttere

    - ismeri el Tállai, de szerinte sem Fazekas, sem Varga miniszternek nem volt ott befektetése, sem tudomása az ott folyó üzelmekről. Ellenben Tállai ismertet egy MSZP-s és egy jobbikos szálat is. A cégnek szerinte kapcsolata lehetett az MSZP-vel, a párt a gyűléseit ugyanis az adott társaság éttermében folytatta le. 12 gyűlést tartottak abban az étteremben.

    Tállai ezután az őt kérdezi jobbikos felé fordulva azt mondja, 

    az ön családjának az ügyvédi irodája ugyanoda van bejelentve, mint a Kun-Mediátor telephelye. Egy épületben végezték a tevékenységüket. Először ön tisztázza magát!

    - szólítja fel Lukácsot.

  • Személyes érintettség miatt szót kap Lukács képviselő, aki szerint aljas rágalom, amit az államtitkár említett. Az említett telephely ugyanis egy nagy irodaház, amely a Táncsics körút 15. alatt található, és ugyanitt találunk egy önkormányzati irodát és egy bababoltot is. A jobbikos képviselő szerint Tállainak a bíróságon kell felelnie azért, hogy bűncselekménnyel vádolta őt, és megpróbálta úgy beállítani, mintha közös üzelmei lettek volna a Kun-Mediátorral.

  • Volner János frakcióvezető-helyettes szerint példátlan, hogy egy államtitkár bűncselekménnyel vádol egy képviselőt, kéri a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását. Hiller nyugalomra inti, és megígéri, hogy dönteni fog az ügyben a házszabály szerint.

  • Bárándy Gergely, az MSZP frakcióvezető-helyettese a holokauszt-emléknappal kapcsolatban a Jobbikot támadja élesen. Bárándy azt sérelmezi, hogy a Jobbik megtűr a soraiban „egy cudar frátert”, aki beleköpött a Duna partján lévő cipőkbe (Kulcsár Gergely nevét nem mondja ki). Bárándy szerint álszent és hiteltelen, hogy a párt elintézte azzal a dolgot, hogy

    vigyen a köpet tetejére egy szál virágot is.

    Az MSZP készített és szeretne elfogadtatni a parlamenttel egy nyilatkozatot, amely arról szólna, hogy ami a haláltárborokban történt, ne ismétlődhessen meg soha.

  • Az MSZP-s támadása a szabályok szerint a Jobbik nem, a kormány viszont reagálhat. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár ezt egy kiadós szanyizásra használja ki. Répássy a beszédében feleleveníti Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő közelmúltban tett összes lépését, különösen hangsúlyozva a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban posztolt bibliás aktfotót és a gój motorosok utaztatását.

    Itt az ideje, hogy az MSZP elhatárolódjon Szanyi vallásgyalázó megnyilatkozásáról

    – mondja Répássy. A kör bezárult, az MSZP erre nem reagálhat semmit.

    FRISSÍTÉS!

    Szanyi Tibor viszont később tudott reagálni az államtitkár szavaira. Az Indexnek ezt a nyilatkozatot küldte:

    "Remélem, semelyik kormánytag, vagy parlamenti képviselő nem kíván vallásrendőri szerepkörben tetszelegni. Magyarország kormánya akármennyire is egy bigottan vallásos Orbánia látszatát akarja kelteni, valójában az egyik legnagyobb hitbéli csoportot hazánkban mégis csak az ateisták alkotják, és nekik is jár politikai képviselet!

    A vallásszabadság elsőrendű európai érték, és ennek tisztelete mindenki felé közös elvárás. Tisztelem mindenki jogát, hogy abban higgyen amiben akar, ehhez a szabadsághoz a végletekig ragaszkodom, amint ahhoz is, hogy bárki bármilyen témában a véleményét kifejezhesse!

    Úgy tűnik, hogy Répássy államtitkár csak képeket nézeget, és nem képes ezeket a vonatkozó képaláírásokkal társítani. Amit ő kifogásol, az a boltok vasárnapi zárva tartásáról szólt."

  • A Buda-Cash-ügyben ártatlan a kormány, mégis az önkormányzatok segítségére sietett – ezt nem mi mondjuk, hanem a KDNP-s Szászfalvi László. Szászfalvi a kisegített önkormányzatok köszönetét tolmácsolja. Tállai András államtitkár is örül, hogy sikerült a gyors segítségnyújtás. 

    Hathatós és érdemi segítséggel tudtuk átlendíteni az önkormányzatokat a nehéz helyzeten

     veregeti meg a saját vállát Tállai.

  • Kecskére káposztát? - teszi fel a kérdést a fideszes Hörcsik Richárd. Ki nem találják, miről beszél: a már-már feledésbe merült Tavares-jelentésről. A Tavares-jelentés az előző ciklus "legcinikusabb, legfelháborítóbb lépése volt", amely az EU-ből érkezett. Ám jött a Fidesz három választási győzelme hathatós válaszként. "Kudarc volt a magyar baloldal európai hecckampánya" - összegzi Hörcsik, aki szerint ennek ellenére a szocialisták folytatják az ország lejáratást. Csak kilyukadunk a lényegre: az Altus európai megbízására. Hörcsik elképesztőnek tartja, hogy Gyurcsány cége ellenőrzi az európai fejlesztéspolitikát. Dobrev Klára ezt már tegnap megválaszolta.

  • Magyarország is áll elébe, hogy ellenőrizzék a 2007–2013 között nyújtott EU-s támogatásokat  reagál Lázár János. A miniszter azonban nem érti, hogy az EU miért olyan emberre bízza az ellenőrzést  5 millió euróért , aki „hazudott reggel, délben és este”  idézi pontatlanul az őszödi beszédet Lázár.

    Júdás pénzéről van-e szó? Esetleg visszavonulásra készül Gyurcsány? 

    - találgatja a megbízás okait Lázár. A miniszter mindenestre azt ígéri, figyelmeztetni fogják az Európai Bizottságot, hogy egy aktív pártpolitikust bíztak meg a fejlesztések átvilágításával – „egy aktív pártpolitikust, aki időnként sértettségében szennyezi a magyar közbeszédet”.

  • Véget értek a napirend előtti felszólalások, következnek a kérdések. Készüljenek fel, hogy főként helyi ügyeiket hozzák elő a képviselők. A pécsi illetőségű MSZP-s Tóth Bertalan például a POSZT-ról, Csáki Judit kritikus nemkívánatossá nyilvánításáról, a színházak bojkottájáról kérdez. Rétvári Bence államtitkár szerint a kormánynak kevés köze van a rendezvényhez, nem a kormány szervezi, csak támogatja némi pénzzel. De persze mindenkinek a magas színvonal az érdeke.

  • Milyen szakmai indokai vannak a Neptun iskola bezárásának? Odaígérték az épületét a kínai iskolának? - kérdezi a jobbikos Hegedűs Lorántné. Rétvári Bence államtitkár emlékezteti, hogy a Klik (vagyis a kormány) a fenntartásért felel, az épület működtetője az önkormányzat. Vagyis az ingatlan sorsáról nem a kormány dönt, bár az államtitkár megjegyzi, hogy csak 40 százalékos a kihasználtság.

  • Meddig mérgezi még az Illatos úti vegyszerlerakat Budapestet? – veszi elő a zöldebbik arcát az LMP. Sallai R. Benedek szerint példátlan, hogy évek óta nincs környezeti kármentesítés, semmi előrelépés az ügyben. V. Németh Zsolt államtitkár jelzi, hogy a felszámolás alatt lévő Budapesti Vegyiművek a felelős a környezetszennyezésért, és nem volt semmiféle kormányzati késlekedés az ügyben. A kármenetesítés pedig meg fog történni, és megvizsgálják, hogy kit terhelnek majd a költségek.

  • Lesz-e gyorsvillamos a Bosnyák térig - kérdezi a zuglói MSZP-s Tóth Csaba. Mondtuk, hogy hemzsegnek a helyi kérdések ma. A négyes metró meghosszabbítása helyett a Keletitől ilyen gyorsvillamos járhatna a Bosnyákig, majd Rákospalotáig az MSZP szerint. (Itt megjegyeznénk, hogy pár évtizede járt itt villamos, a 44-es, igaz, nem volt nagyon gyors, a 7-es buszcsalád fejlesztésével párhuzamosan meg is szüntették.)

    Fónagy János NFM-államtitkár szerint a négyes metró meghosszabbítása nem várható a közeljövőben, ám a következő években megvalósulhat ez a gyorsvillamos, amelyről Tóth beszél. Ez a beruházás bekerült „a prioritási programba”, hogy egy szép kifejezést idézzünk az államtitkártól. A lényeg, 2020-ig valósulhat meg ez a gyorsvillamos.

  • Visszaállítják-e a megszüntetett osztályokat a körmendi és a celldömölki kórházban? - kérdezi a jobbikos Bana Tibor. Rétvári Bence államtitkár szerint "körültekintő előkészítés mellett történt a struktúraváltás", és mivel az ágykihasználtság alacsony volt, ezért szüntették meg ezeket az osztályokat.

  • Az LMP-s Ikotity István is ugyanazt kérdezi a Neptun iskoláról, mint az előbb a jobbikos Hegedűs Lorántné. Rétvárti Bence államtitkár most is elismétli, hogy nincs még döntés, és hogy nem a kormány, a Klik, hanem az önkormányzat működteti az iskolát. De lesz még konzultáció, éljen.

  • Kormánypárti örömködés volt, a lényeg benne van a címekben

    • PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz), VINNAI GYŐZŐ (Fidesz): Mennyiben szolgálják a fiatalok sikeres elhelyezkedését a következő tanévben induló duális képzések? 
    • VÖLNER PÁL (Fidesz): Fontosak az előrelátó, megelőző jellegű árvízvédelmi intézkedések. Folytatódik-e a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi fővédvonal, táti gátrendszer meghosszabbítása Esztergomig? 
  • Az MSZP-t is az Illatos úti vegy szennyezés érdekli, amiről előbb az LMP is lrdeklődött. Burány Sándor kőbányai-kispesti MSZP-s képviselő nagy átéléssel beszél az ügyről, íme érzékeltetésként egy példa:

    Isten szabad ege alatt rozsdásodnak a hordók.

    V. Németh Zsolt földművelésügyi államtitkár nagyjából ugyanazt válaszolja, mint az előbb Sallai R. Benedeknek (lesz vizsgálat, hogy gyorsíthatják a kráok felszámolását) - kiegészítve azzal, hogy az MSZP-s képviselő az elmúltnyolcévben is felemelhette volna a hangját a kérdésben, a probléma ugyanis már akkor is létezett.

  • Miért nem léptek fel az elmúlt öt évben a bérszakdolgozat-író cégek ellen? - alkot egy új kifejezést a jobbikos Farkas Gergely, aki a diplomaszerzés ezen könnyű módja ellen tiltakozik. A felszólalás érdekessége, hogy Farkas valamiért "gógöl"-nek ejti a népszerű internetes keresőt, ahol ilyen hirdetéseket lehet találni.

    Rétvári Bence Emmi-államtitkár  szerint is ez egy "reális jelenség, amely ellen fel kell lépni", ám ebben nemcsak a kormánynak van feladata. Hiszen elvileg a szakdolgozati konzultációkon, vagy legkésőbb az államvizsgán ki kell derülnie, ha valaki mással íratta meg a szakdolgozatát. Persze a kormány is mindent meg FOG tenni.

  • Kezdjük azzal, hogy kicsoda Nagy Sándor 2012 óta az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója volt, vagyis ő irányította azt a céget, amelyik a paksi bővítést intézte. Ám áprilisban elhagyta az országot, és immár az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége) londoni irodájának az igazgatójaként dolgozik - ahogy írta pár nappal ezelőtt a 444.

    Nos, az LMP-s Szél Bernadett szerint a felelősségre vonás elől menekült el, mert most már szerinte mindenki tudja, hogy Paks 2 nem nem lesz sikeres beruházás.

    Maga Lázár János válaszol Szélnek. A miniszter először is visszautasítja a Nagy szakmai felkészültségét megkérdőjelező kiszólásokat, és szerinte egy fontos szakembert vesztett ezzel a projekt, nehéz lesz őt pótolni.

    Lázár nem válaszolt arra, hogy miért ment el Nagy Sándor, ezt Szél Bernadett is szóvá tette bekiabálás formájában. Mire Lázár úgy csitítgatja Szélt, hogy

    nyugodjon le!

  • Úgy építünk, hogy közben tönkretesszük a múlt értékeit? - avagy nekrológ a soha fel nem tárt szegedi régészeti leletekről - teszi fel a kérdést a szegedi szocialista Szabó Sándor. A kérdést az emberi erőforrások miniszteréhez nyújtja be, holott az örökségvédelem már a Miniszterelnökséghez tartozik. L. Simon László jó hosszan lovagol is a bakin. L. Simon szerint korábban a szocialisták alatt történt rombolás, most nem.

  • Miért az adófizetőkkel fizettetik meg a "játszótérbotrány" árát? - kérdezi az LMP-s Sallai R. Benedek. Arra céloz, hogy a kormány rendkívüli működési támogatásban részesíti azokat az önkormányzatokat, amelyek 2008-2009-ben játszótérépítésre igényeltek támogatást, de az igényelt pénzeket az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) által feltárt szabálytalanságok miatt vissza kell fizetniük.

    Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondja, az EU csalás elleni hivatala azonban azt állapította meg, hogy a programokat túlárazták, ezért az önkormányzatoknak vissza kell fizetniük a támogatást. Jellemzően kistelepüléseket érint a probléma, ahol a visszafizetendő összeg akár a költségvetés kétharmadát is érintheti, vagyis az összeg nélkül csődbe mennének az önkormányzatok. A politikai felelősségre vonás az államtitkár szerint 2010-ben megtörtént.

  • Meddig hazudnak még M4-es ügyben? - teszi fel a provokatív kérdést az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó. Az érdekli igazából, hogy ha előfordulhat-e még, hogy az M4-es után más beruházást is leállít a kormány hirtelen Kelet-Magyarországon.

    Lázár János megígéri, hogy Szolnokot be fogják kapcsolni a autópálya-hálózatba, de "racionalizálják a kivitelezési árakat". Még nem dőlt el, hogy milyen irányból, mennyiért épül majd autóút vagy autópálya. 

  • Mit tesz a kormány a megújuló energia elterjedéséért? - kérdezi a Jobbikos Kepli Lajos.

    A megújuló energiaforrások cselekvési tervben minden benne van - válaszolja  Szabó Zsolt NFM-államtitkár.

  • Lázár János hotelszámláiról kérdezősködik az LMP-s Szél Bernadett. Emiatt indított ugye pert tavaly az Origo főszerkesztő-helyettese, aki meg is nyerte a pert. Lázár azonban azóta is titkolózik. 

    Lázár János megköszöni az érdeklődést Szélnek, illetve a korábban szintén ezt firtató MSZP-s Demeter Mártának is. Mint mondja, az tévút, hogy magánügyben utazott volna, az amúgy sem tartozik a képviselő asszonyokra.

    A magánéletembe egyelőre nem kívánom beavatni, egyelőre nem tervezem ezt a stádiumot

    - mondja macsó módon Szélnek nagy vihorászást kiváltva. Lázár azt mondja, nem tudja megadni az utazása "koordinátáit", mert védett személyekkel találkozott, és védett információkról volt szó.

  • Mit tesz a kormány a középületek azbesztmentesítése érdekében? Létezik-e adat, hogy hány középületen van még azbeszt? – kérdezi a jobbikos Kepli Lajos. 

    V. Németh Zsolt, az FM államtitkára köszöni a kérdést, mert fontosnak tartja a témát. Az államtitkár szerint nincs pontos nyilvántartás a helyzetről, csak becsülni lehet, mennyibe kerülne a teljes azbesztmentesítés:  300 milliárd forint. Na, erre biztosan nincs pénz, bár uniós forrásokat is igyekeznek igénybe venni.