Szijjártóék tiltakozó jegyzéket adtak át az FBI-igazgató holokausztról szóló beszéde miatt

2015.04.20. 11:12 Módosítva: 2015.04.20. 11:57
Itt az újabb diplomáciai botrány, a külügyminisztérium beolvasott az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda vezetőjének.

James B. Comey, az FBI igazgatója egy múlt heti beszédével (mely nyomtatásban is megjelent a Washington Postban) magára haragította a teljes lengyel politikai elitet. Comey azt próbálta elmagyarázni, miért várja el az FBI-ügynököktől, hogy látogassák meg az amerikai holokausztmúzeumot, pár mondatával azonban bírálói szerint Lengyelországot is egyenlő mértékben felelőssé tette a népirtásért. 

A vitatott mondatok (saját fordításban) a következők voltak:

A gyilkosok és cinkosaik Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, valamint még számos helyen azt gondolták, nem tettek semmi gonoszat. Meggyőzték magukat arról, hogy helyesen cselekedtek, azt tették, amit tenniük kellett.

Comey szavai miatt tiltakozott a lengyel nagykövet, a Szejm elnöke és maga a lengyel elnök is, a varsói amerikai nagykövet pedig nyilvánosan kért bocsánatot. A fejleményeket alaposan összefoglalta Anne Applebaum újságíró, Radek Sikorski volt külügyminiszter, jelenlegi házelnök felesége. 

Nem a lengyelek voltak, hanem a nácik

A lengyel politikusok érvelése szerint Lengyelország megszállt ország és a második világháború tragédiáinak, így a holokausztnak elszenvedője, nem pedig aktív cselekvője volt. 2012-ben egyébként maga Barack Obama kényszerült bocsánatkérésre, amikor egy beszédében a "lengyel haláltábor" kifejezést használta náci haláltábor helyett. 

Applebaum a már hivatkozott cikkében azt írja, bár mások voltak a körülmények, de a náci Németország vezető szerepe a magyarországi holokauszt esetében is megkérdőjelezhetetlen. Applebaum úgy fogalmaz, Horthy Miklós háborús kormányzata ugyan antiszemita törvényeket vezetett be és a nácik oldalára állt, de a magyar zsidók tömeges legyilkolása és deportálása Auschwitzba csak 1944 márciusa után kezdődött meg, azután, hogy a kormány feloszlott és egy "egyszerű német megszállás" került a helyére.

Applebaum arra viszont nem tér ki, hogy Magyarország vonatkozásában Comey szavai minden további nélkül érthetőek akár a Horthy-rendszer felelősségére, akár még inkább Szálasi Ferenc nyilas rémuralmára.

A Küküm beolvas az FBI-igazgatónak

Az Index úgy tudja, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium az elmúlt napokban egy hivatalos levélben tette helyre az FBI igazgatóját. A minisztérium sajtóosztálya a levélre vonatkozó kérdéseinkre nem válaszolt, viszont megtudtuk, hogy hétfő reggel tiltakozó jegyzéket adták át az amerikai nagykövetségnek, mellesleg pedig alaposan beolvastak Comeynak.

Szijjártó Péter minisztériuma a következőt írta:

Az FBI-igazgató szavai elképesztő érzéketlenségről és megengedhetetlen felületességről tesznek tanúbizonyságot. Senkitől sem fogadjuk el, hogy Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben ilyen általánosítást és rágalmazást fogalmazzon meg. Hétfőn reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének.