Visszakozott a kormány: megmarad a nemzetközi tanulmányok szak

2015.04.21. 14:45 Módosítva: 2015.04.21. 17:27
  • Megmarad a nemzetközi tanulmányok alapszak.
  • A pszichológia szak nem lesz ötéves, osztatlan képzés.
  • Továbbra is lehet tanulni kommunikációt alapszakon és mesterszakon.
  • Műszaki menedzsernek 2016-tól csak mesterképzésben lehet tanulni
  • Megmarad az ipari termék és formatervező szak is, de ennek fejlesztik a tartalmát.   

A kormány több olyan ponton is visszakozott, ami miatt hétfőn több száz egyetemista tüntetett Budapesten. Megmarad a nemzetközi tanulmányok szak a jövőben is – jelentette be Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatási államtitkára a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülése után. A Magyar Rektori Konferencia (MRK) koncepcionális javaslatot tesz arra, hogyan alakítsák át a nemzetközi tanulmányok szak struktúráját, írja az MTI.

A társadalmi tanulmányok  alapszak megszüntetésével a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén a rektori konferencia továbbra is egyetértett.   

A múlt pénteken nyilvánosságra hozott, a felsőoktatás átalakítását célzó tervezet szerint az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkársága több hároméves alapképzést megszüntetett volna  vagy csak a kétéves mesterképzésre szűkített volna le. A nemzetközi tanulmányok alapszak és társadalmi tanulmányok alapszak megszüntetésével az ELTE Társadalomtudományi Karának (TáTK) öt alapszakja közül kettő kiesett volna, így a kar jelentős tandíjbevételtől esett volna el.  

A kommunikáció és médiatudomány szak is megmarad alapképzésben és mesterképzésben is. A kommunikációt csak a felsőoktatási szakképzésben és a szabad bölcsészet szak külön szakirányaként szüntetik meg.

A Magyar Rektori Konferencia  nem támogatta, hogy a pszichológia szak ötéves osztatlan képzéssé váljon. Így marad az eddigi hároméves alapképzés és a kétéves mesterképzés. Hétfőn Palkovics László az Átlátszónak azt mondta: a pszichológia szak ötéves képzéssé alakítását a Magyar Rektori Konferencia egyeztetésein maga az ELTE kérte, miután a 3 év elvégzése után a többség eleve továbbment a mesterképzésre.

A műszaki menedzser képzés viszont nem alapszak lesz, azt majd mesterképzésben lehet tanulni. Erről korábban Palkovics László az Indexnek azt mondta: ez a hároméves képzés túl általános volt, ezért a vállalatok sem tudtak vele mit kezdeni. Szerinte ennek csak úgy van értelme, ha a hallgatók egy hároméves képzésben megtanulnak egy adott diszciplínát, majd erre van értelme ráépíteni a kétéves mesterképzést. 

Bár a hallgatói létszám csökkent, az ipari termék és formatervező szak olyan perspektívikus képzés, ami a tartalmának fejlesztése után megmarad a jövőben is, mondta Palkovics László.

Az agrárképzésben az eredeti javaslat azt tartalmazta, hogy bizonyos területeken állítsák vissza az osztatlan képzést, ebben van még némi bizonytalanság, az MRK ezeket az elkövetkező napokban tisztázza.

Az egészségügyi szervező szak esetében az egészségügyi államtitkárság véleményét várják. Ha azt mondják, hogy szükség van rá, meg fog maradni, mondta a felsőoktatási államtitkár.