Ipsos: Nem nőtt tovább a Jobbik

MG 5987
2015.04.23. 11:00

Az Ipsos április közepén végzett közvélemény-kutatása szerint nem történt jelentős változás a pártok támogatottságában.

Kutatásuk szerint:

  • megállt a Jobbik táborának fél év óta történő bővülése, februárban a választókorúak 18, most 17 százaléka sorakozott fel mögéjük
  • a Fidesz támogatottsága már harmadik hónapja változatlan, 21 százalékos
  • az MSZP-t preferálók a tavalyi választások óta lényegében ugyanannyian vannak, a múlt hónapban 12, ezúttal 11 százaléknyian
  • az LMP javított, ebben a ciklusban most van a legmagasabb, 5 százalékos támogatottsága
  • a DK 3 százalékon áll, ami egy kicsivel alatta marad az elmúlt két hónapban regisztrált 4 százalékos adatnak
  • az Együtt támogatóinak aránya márciusban 1 százalékos
  • más pártok ezúttal nem érték el ezt a szintet.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 38 százalékkal vezet, mögötte 27 százalékos eredménnyel a Jobbik következik, az MSZP 17 százalékra számíthat. Az LMP-nek 7, a DK-nak 6 százaléka van az aktív szavazói csoportban, az Együtt 2 százalékot kapna itt.

Az Ipsos szerint az egy évvel ezelőtti parlamenti választások óta csak a Fidesz és a Jobbik támogatottsága változott érdemben. A kormánypárt táborának mérete május és október között szinte egyáltalán nem, 37-ről 35 százalékra módosult. Utána viszont februárig folyamatosan csökkent, 21 százalékra szűkült. Az utóbbi hónapokban megállt a negatív tendencia, a Fidesz-hívek aránya állandósult.

A Jobbik erősödése októberben kezdődött és márciusig tartott: 11-ről 18 százalékra emelkedett a támogatottságuk. A többi párt ereje az elmúlt egy évben nem igazán változott, csak 1-2 százalékos emelkedések és csökkenések voltak, amelyek nem illeszkedtek semmilyen trendbe.

A Median ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet a HVG eheti lapszámában, hogy a Fidesz népszerűségének nem tesz jót a brókerbotrány. Kutatásuk szerint a kormány erőfeszítései ellenére számottevően többen vannak, akik teljes mértékben vagy nagyobb részben a Fidesz-kabinetet teszik felelőssé azért, hogy „a brókercégek éveken keresztül működtek úgy, hogy ügyfeleik elveszítették a befektetéseiket”, mint ahányan a korábbi szocialista kormányokról gondolják ezt. Még a Fidesz szavazói körében is ugyanannyian vélik az előbbit, mint az utóbbit.

De összességében csaknem kétharmad (62 százalék) azok aránya, akik szerint mindkét oldal osztozik a felelősségben. Hétszer annyian vannak viszont, akik szerint a cégek a Fidesz-kormányhoz álltak közel, mint akik szerint a jelenlegi ellenzékhez.