Meggondolta magát az újbudai önkormányzat, de csak egy kicsit

2015.04.23. 16:30
Hiába tiltakoztak hevesen a szülők ellene, az újbudai képviselőtestület elfogadta az új, 11. kerületi köznevelési koncepciót csütörtökön, amelynek keretén belül a meglévő 23 óvodát nyolc nagy intézménnyé vonják össze. A szülők érvei alapján néhány ponton eredeti elképzeléseihez képest változtatott ugyan az önkormányzat, de csak egy egész kicsit.

Az új rendszerben egy óvodavezetőhöz a jelenlegi 100-200 gyerek helyett 600-700 tartozik 2015 szeptemberétől, az önkormányzat szerint ez azért jó, mert az összevonások segítik a kommunikáció gyors áramlását, valamint a nagyobb létszámú óvodák könnyebben pályázhatnak egyéb támogatásokra. A szülők szerint ugyanakkor az intézkedéssel elveszik az óvoda családias jellege, és azt sem látják biztosítottnak, hogy az új vezetés ugyanazt a programot biztosítja majd az óvodákban, amit gyerekeik megszoktak. A jelenlegi óvodavezetők állása ugyanis az átalakítással megszűnik, és nem lehet tudni, hogy az óvodák jelenlegi változatos egyedi programja hogyan alakulnak át, mennyire uniformizálódnak a központosítással.

Áttekintve a nyilvános szakértői anyagokat, és az önkormányzat részletes koncepcióját, az óvodai egyeztetéseken felvett jegyzőkönyveket, a szülők aggodalma megalapozottnak tűnik. Az óvoda-összevonásoknak ugyanis elsősorban a fenntartó részéről van hasznuk, az óvodákban dolgozók és az óvodába járó gyerekek szempontjából nem látszik semmilyen előny.

Az önkormányzat eredeti tervei között szerepelt, hogy az óvodai adminisztráció jelentős részét végző óvodatitkári pozíciókat is csökkenti, valamint hogy a 23 tagintézményben óvodavezető-helyettesként dolgozókat a jelentős mennyiségű vezetői feladatok (kapcsolattartás a szülőkkel, gyerekekkel, az óvodapedagógusok napi munkájának koordinálása) mellett csoportba is beosztja.

Csekély kompromisszum

A szülőkkel és óvodai dolgozókkal történt egyeztetést követően módosított tervein, de csak egy egészen kicsit. A csütörtökön elfogadott koncepció szerint a 600 férőhelynél nagyobb összevont óvodákban, amiből összesen három darab van a nyolc közül, az új rendszer bevezetését követően három évig nem kell csoportban dolgoznia a vezetőhelyettesnek, illetve a tagintézményekben egy második vezetőhelyettest is alkalmaznak. A maradék öt óvodában a vezetőhelyettesek - tehát akik minden nap ott vannak az óvodában és operatív feladatokat látnak el - egy év múlva már két feladatkört kötelesek elvégezni: óvodapedagógusként és vezetőként is dolgoznak. (A hagyományos rendszerben az óvodákban a vezető nem dolgozik csoportban, teljes állásban irányítói feladatai vannak.)

A változtatás tehát elenyésző, és a kekec szemlélőnek úgy tűnhet, hogy azért szól három évre a haladék, hogy ez idő alatt a jelenleg ellenérzéseiket kifejező szülők gyerekei kikerüljenek az óvodai rendszerből.

Mi a baja a szülőknek?

A politikától és óvodavezetőktől teljesen függetlenül pár hete indult Újbudai Óvodák Szülői Közössége néven egy civil kezdeményezés, amely azon igyekezett, hogy az óvoda-összevonás ne valósuljon meg. Petíciójukat több mint ezren írták alá. Az utóbbi hetekben két békés megmozdulást is szerveztek, de törekvéseik csak erősen korlátozottan valósultak meg, a szülők által felvetett javaslatokból végül elenyészően kevés került be a csütörtökön elfogadott köznevelési koncepcióba.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy senki se politikai harcként tekintsen az összefogásunkra, ez nem az önkormányzat vagy a jelenlegi vezetés ellen szól, hanem a változtatásokkal nem értünk egyet, nem értjük a miértjét, hiszen megítélésük szerint a Koncepció jelenleg a gyerekek, a szülők és az óvodák számára is csak hátrányos változást hoz”– mondta Nagy Margit, a szülői összefogás egyik aktív résztvevője.

Az óvodapedagógusok a Molnár László polgármester-helyettessel történő egyeztetés során a következő veszélyeket sorolták fel az összevonásokkal kapcsolatban, amelyekre nem kaptak érdemi választ a köznevelésért felelős polgármester-helyettestől:

  • a változások 5-6 év múlva komoly minőségromlást eredményezhetnek, mivel nem lesz közvetlen kapcsolat a nyolc csúcsvezető és az óvodai nevelőtestület között. Az ellenőrzés, értékelés, intenzív visszajelzés nagy mértékben lecsökken
  • a jelenlegi intézményvezető kilenc órát dolgozik naponta, így érthetetlen, hogy ennyi munkamennyiség mellett miként lát majd el csoportos óvónői feladatokat is minőségromlás nélkül
  • nem látni, hogyan jön össze a tervezett 80-100 millió forintos megtakarítás
  • érthető, hogy az önkormányzat az adminisztratív működésért felelős, az óvodák arculatához nincs köze, viszont a központosítással adminisztratív eszközökkel nyúl bele abba, intézkedésével felelőssé válik az óvodák uniformizálódásáért, amit a gyerekek és szülők a maguk bőrén fognak megtapasztalni
  • a csúcsvezetők elfogultak lesznek a saját, volt óvodájuk iránt, így sérül a gyerekek esélyegyenlősége
  • a gyerekek érdeke sérül, ha az óvodavezető-helyettesi feladattal is megbízott óvónőjük kénytelen velük kevesebb időt tölteni
  • nem szerepel a tervezetben, hogy a csúcsvezető pontosan milyen feladatkörrel és hatáskörrel rendelkezik.