Mégsem utasítják ki a lányt, akiknek megmentéséért egy egész osztály küzdött

2015.04.23. 13:49 Módosítva: 2015.04.23. 14:08

A Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) határozatát, így feltehetően mégsem utasítják ki a 20 éve Magyarországon élő és dolgozó, háromgyerekes kurd családot.

A Kaya Turan család kiutasításáról az RTL Klub közölt több riportot, eszerint a BÁH azért küldte volna őket vissza Törökországba, mert a férfinak becsődölt a vállalkozása, és így nem látták biztosítottnak a család megélhetését. A három gyerekből kettő Magyarországon született, a legidősebb is csak egyéves volt, amikor hazánkba érkeztek. A 18 éves Kaya Elif osztálytársai megható módon, egyenként kézzel írott levelet írtak a bíróságnak, amelyben kérték, hogy ne utasítsák ki a lányt és családját Magyarországról, mert nagyon szeretik őt, és el sem tudják képzelni Kaya nélkül az életüket.

helsinki
Fotó: Magyar Helsinki Bizottság

A bíróság azért helyezte hatályon kívül a BÁH határozatát a családfő, Kaya Turan és felesége ügyében mint „felülvizsgálatra alkalmatlan döntést”, mert a hivatal nem tisztázta az elemi tényállást, és nem tett eleget indoklási kötelezettségének sem, közölte Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje. A szülők ügyében a bíróság megismételt eljárásra kötelezte a bevándorlási hivatalt, így újra meg kell vizsgálniuk majd a tartózkodási engedély iránti kérelmüket.

Az ügynek ugyanakkor még nincs vége, ugyanis a három gyerek kiutasításának ügye egy másik bírónál van, aki korábban azt közölte, hogy megvárja, milyen döntés születik a szülők ügyében, és annak fényében dönt majd. Feltehetően a szülők ügyében hozott mostani döntés kedvező lesz a gyerekek számára is.