Pert nyert az Index a szigetszentmiklósi gyerekek ügyében

2015.04.23. 13:01

A Budapest Környéki Törvényszék szerdai jogerős ítéletével az Indexnek adott igazat abban a közérdekű adatigénylési perben, amelyet a szigetszentmiklósi önkormányzat ellen indítottunk a gyermekbántalmazási ügyben. Ez azt jelenti, hogy az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül az önkormányzatnak ki kell adnia annak a belső vizsgálatnak a dokumentumait, amelyet a botrány kirobbanása után lefolytatott, és amely azzal végződött, hogy nem indítanak fegyelmi eljárást senki ellen.

A pert első fokon is az Index nyerte tavaly novemberben, de a dokumentumokat nem kaptuk meg, az önkormányzat fellebbezett, így került most az ügy a Budapest Környéki Törvényszék elé. A bíróság kimondta: a kért dokumentumok igenis közérdekű adatnak számítanak, kiadásuk a gyerekek személyiségi jogait nem csorbítja, hiszen az eredeti kérelmünkben is kifejezetten azt írtuk: a rájuk vonatkozó adatokat nem kérjük. Minket az érdekelt, hogyan, milyen módszerrel zajlott, mennyire volt alapos a gyermekvédelmi rendszerben dolgozók szerepére irányuló vizsgálat. Az ítélet szerint az önkormányzatnak végig kell majd mennie a vizsgálat dokumentumain, és kitakarnia a személyes adatokat.

A vizsgálatról eredetileg a szigetszentmiklósi önkormányzat csak annyit árult el 2014 elején, hogy lefolytatták, és nem indítottak fegyelmit. Az már az Index által indított per során derült ki, hogy a vizsgálat lényegében egy "egyeztető megbeszélésből" állt.

A szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási botrány azután robbant ki, hogy a Blikk 2013 őszén nyilvánosságra hozott a gyerekek elmondására épülő, szülők elleni vádiratból származó, sokkoló információkat. A szülők elleni büntetőper a nyilvánosság kizárásával zajlott, így sokak számára megdöbbentő volt a február végén kihirdetett ítélet, a szülők szabadlábra helyezése.

Az első fokon eljáró bíróság arra jutott, hogy többször megverték és súlyosan elhanyagolták szüleik a három szigetszentmiklósi gyereket, de se szexuális erőszakot nem követtek el rajtuk, se undorító dolgokkal nem etették őket. Az igazságügyi szakértők véleménye megosztott a kérdésben, többek szerint a gyerekek nem mondtak igazat, amikor ilyenekről beszéltek. Az egyik szakértő véleménye, miszerint szexuális abúzus gyanújánál általában 10 esetből csak 3-ban bizonyul megalapozottnak a gyerekek elmondása, felháborította az egykori gyerekáldozatokat

Az ítélethirdetéskor keményen kritizált ügyészség később sajtótájékoztatón jelezte, továbbra is meg vannak győződve arról, hogy a szexuális erőszak is megtörtént. A szigetszentmiklósi szülők ügye a Fővárosi Ítélőtábla elé fog kerülni.

A gyermekvédelmi rendszer szerepével részletesen foglalkozott az ombudsman, 2014 februári jelentésében zöld ételről, tetvekről, felgyújtott ruhákról is szó van, a jelentés szomorú kronológián keresztül mutatja be, hogyan teltek az évek, miközben újra és újra felmerült, ki kell-e emelni a gyerekeket a családból.