A külügy nem árulja el, kinek van diplomata-útlevele

2015.04.24. 10:42 Módosítva: 2015.04.24. 11:42

Szél Bernadett, az LMP társelnöke az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint beperelik a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, miután közérdekű adatigénylést adtak be azzal kapcsolatban, hogy kik kaptak diplomata-útlevelet 2010 óta, de a tárca azt állította, hogy nem tudnak ilyen listát adni.

Mint azt mi is megírtuk, Szijjártó Péter korábban diplomata-útlevelet adott Tarsoly Csabának, a Quaestor jelenleg előzetes letartóztatásban lévő vezetőjének. A lépést azzal indokolta a miniszter, hogy Tarsoly üzletemberként sokat tárgyalt a moszkvai vízumközpont létrehozásáról. Szijjártó szerint több száz ember rendelkezik ilyen útlevéllel Magyarországon, Tarsolyét viszont március 28-án visszavonta. 

Az LMP társelnöke szerint a külügy válasza tragikomikus, a bíróságon dől majd el, hogy ez a minisztérium vezetőinek alkalmatlanságát bizonyítja, vagy csak kétségbeesett, időhúzó védekezésről van-e szó. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI OS-ben reagált az LMP-s politikus közleményére, mint írták, semmi takargatnivalójuk nincs a diplomata-útlevelekkel kapcsolatban. "Azonban Magyarországon a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a diplomata útlevéllel rendelkezők teljes listáját nyilvánosságra hozzuk. Amennyiben a bíróság más álláspontot fogalmaz meg, a diplomata útlevéllel rendelkezők listáját természetesen azonnal közöljük" - írta a külügy.

Szél Bernadettnek nem ez az első külügy elleni pere, március végén a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében úgy döntött, hogy a minisztériumnak válaszolnia kell arra a kérdésére, hogy Habony Árpádnak, Vida Ildikó NAV-elnöknek, Heim Péternek (Századvég-vezérigazgató) és Giró-Szász Andrásnak van-e diplomata-, szolgálati vagy külügyi szolgálati útlevele, és ha igen, akkor milyen jogcímen kapta azt.

A minisztérium ezt követően azt felelte az LMP-s politikusnak, hogy Habonynak, Vidának, Heimnek nincs és nem is volt hivatalos útlevele, Giró-Szász Andrásnak pedig 2014. november 30-ig volt diplomata-útlevele.