Orbán: Európa határait meg kell védeni

2015.04.24. 08:47 Módosítva: 2015.04.24. 14:12

A bajba jutott embereket meg kell menteni, de közben olyan politika kell, ami segít nekik, hogy ott maradhassanak, ahol születtek, és „Európa határait meg kell védeni" – mondta a csütörtöki, földközi-tengeri menekültek ügyében tartott EU-csúcsról Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Szerinte nincs szükség bevándorlókra, de ez is olyan kérdés, amire a júliusi EU-csúcson kell majd választ találni, ahol a koszovói menekültek kérdése is előkerülhet majd. Viszont azt mondta, a mostani uniós szabályok buták.

Szerinte jobb lenne, ha a tagállamok maguk dönthetnék el, hogyan akarják megfékezni a menekülthullámot. Az illegális határátlépők kérdésében tervezett nemzeti konzultációról azt mondta, jóváhagyta a kérdéseket, a postázásuk hamarosan kezdődik, ilyenekre lehet számítani:

  • Egyetért-e azzal, hogy őrizetbe kell-e venni az illegális bevándorlókat?
  • Egyetért-e azzal, hogy azonnal vissza kell őket toloncolni?
  • Egyetért-e azzal, hogy amíg Magyarországon vannak addig munkát kell végezniük itt tartózkodásuk költségeinek fedezésére?

A külföldről beengedett segéd- és vendégmunkásoknál jobb megoldásnak tartja a jó családpolitikát és a jó foglalkoztatáspolitikát.

„A cigányok komoly tartalékot jelentenek a munkaerőpiacnak" – mondta.

Frissítés: Kovács Zoltán kormányszóvivő délután azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy 12 kérdés lesz a nemzeti konzultációs kérdőíven, amelyeket május elejétől kezdik el kézbesíteni. A válaszokat július 1-ig várják.

A konzultáció a kabinet becslése szerint 960 millió forintba fog kerülni.

A bankoknak valamit látniuk kellett

Mégiscsak látták, hogy mi történik. Nem lehet, úgy tenni, mintha derült égből villámcsapásként érte volna őket

 – mondta arról, hogy miért a bankoknak kellene fizetniük a brókerbotrányban a károsultak kárpótlását. Azt mondta, hogy nem teszi felelőssé őket, de a szakmabelieknek valamennyire ismert kellett, hogy legyen, hogy túl nagyok a hozamok, valami nincs rendben. Arról szerinte még vita van, hogy az EBRD-vel ütközik-e a brókerbotrányban elvárt szerepvállalásuk.

A brókerbotránnyal összefüggésben az Állami Számvevőszék vizsgálja azokat az önkormányzatokat, ahonnan tűnt el közpénz. Szerinte a kormányzatnál ez egyedül a Tartalékgazdálkodási Igazgatóságot, egy háttérintézményt érintett, ami 4-500 millió forintot tartott értékpapírban a Hungária Értékpapírnál. Ott is vizsgálat folyik, de már bocsátottak el embereket az ügyben.

Azt mondta, hogy a bevételi és kiadási oldalon még nem ért össze minden szám, de július első hetében lehet költségvetés, aminek az lesz az egyik lényege, hogy „mindenki léphet egyet előre, személyesen, településén, vállalkozásában, és az ország is"

Az adócsökkentés önmagában béremelés

– mondta az szja 15 százalékra csökkentéséről. A sertéshús áfájának csökkentésével kapcsolatban pedig azt mondta, ha van gazdasági növekedés, akkor a baromfiágazatban is jöhet hasonló lépés a következő években.