Belvárosi ingatlanbotrány: szándékosan rosszul szoroztak?

2015.04.27. 15:49

Az eddigi legnagyobb botrány, amit találtam! 

– ezzel kommentálta Facebook-oldalán legújabb felfedezését Juhász Péter, az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője. Juhász már jó ideje foglalkozik a belvárosi ingatlanügyekkel, amelyek lényege, hogy az önkormányzat a piaci árnál jóval olcsóbban adott el ingatlanokat az elmúlt években. 

Juhász most azt állítja: az ingatlanügyletekben a számok összeszorzásánál is csalhatott a cégek eladásánál közreműködő külsős cég, hogy csökkenjen az ingatlanok értéke. Egyszerűen más számot írtak be, mint amennyi a szorzat – állítja a politikus. 

Mint írja, az elidegenítésekhez készített szakvéleményekben szisztematikusan fordul elő, hogy

a négyzetméterár és az övezeti átlagár szorzatként feltüntetett eladási ár rendszeresen kevesebb, mint amit a számológép mutat. 

Juhász már korábban beszámolt arról, hogy az ingatlanügynöknél egy CC Audit nevű cég készített éveken keresztül szakvéleményeket, és ezekben sokszor szó szerint ugyanaz a szöveg szerepelt mindegyik ingatlannal kapcsolatban. 

A politikus állítja: most fedezte fel, hogy tömegével fordulnak elő olyan tételek, jellemzően a nagy értékű ingatlanoknál, amikor a szorzás akár 20-35 százalékkal kevesebbre jön ki, mint a matematika szerint.

Ha ez igaz, akkor a lehető legpofátlanabbul csökkentették a kívánt ingatlanok értékét

– írja Juhász. 

A politikus szerint nem az önkormányzat dolgozói, hanem a külső megbízott cég „szakvéleményében” találhatók a hamis adatok. „Hogy kinek a felelőssége, hogy éveken keresztül nem nézték meg a szorzást, nem tudom. Az viszont tény, hogy a szakvéleményeket kiállító cég tulajdonosa, Szebellédi István, furcsa körülmények között öngyilkos lett 2013-ban” – írja Juhász.

Áprilisban a Fővárosi Főügyészség nyomozás indított a belvárosi ingatlanmutyi ügyében. A nyomozással a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztályát bízták meg, a nyomozás határideje június 30.

A Belváros szerint Juhász "adatokat mos össze"

Az V. kerületi önkormányzat szerint minden ingatlaneladáskor a szabályoknak megfelelően járt el, ezért készült minden ingatlan eladása kapcsán szakértői elemzés és értékbecslés is, Juhász Péter szerintük "a két dokumentumban szereplő adatokat mossa össze". Szerintük Juhász ezzel is bizonyítja, hogy nem ért az önkormányzat működéséhez. Azt írták:

ha az Együtt alelnökének ha a médiában nem is, a hivatalos szerveknél bizonyítékokkal kell alátámasztania állításait, amelyek szerintük nyilvánvalóan nem állják meg a helyüket.

Közölték azt is, hogy az önkormányzat vagyongazdálkodását több hivatalos szerv is vizsgálta az elmúlt időszakban, és mindent szabályszerűnek találtak.