A kormány rászáll az energiaitalokra is

2015.04.28. 13:10

Oláh Lajos országgyűlési képviselő írásban fordult Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez azzal kapcsolatban, hogy kívánja-e a kormány szigorítani vagy akár betiltani az energiaitalok kereskedelmi forgalmazását.

Van-e a kormánynak arra vonatkozó szándéka, hogy betiltsa az energiaitalok forgalmazását a hazai üzletekben a fiatalok számára? 

– intézte kérdését Oláh a miniszterhez, majd amerikai kutatásokra hivatkozott, amelyek szerint az ilyen üdítők bizonyítottan emelik a vérnyomást a 19–40 évesek körében. Később a litván példát is szóba hozza: a balti állam 2014-ben – a világon először – betiltotta az energiaitalok árusítását 18 éven aluliaknak.

Balog megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt a kérdésre, aki az Egészséges Magyarország 2014–2020 elnevezésű programot említette a probléma megoldásaként. A program szerint olyan szabályozás kidolgozásába kezd a kormány, amelyben szerepelhet lehetőségként a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok maximális térfogategységeinek meghatározása és annak ellenőrzése. Rétvári azt is elmondta, hogy az  egészségügyért felelős államtitkárság megvizsgálja a litván példa hazai bevezetésének lehetőségét.