Vesztegetés a vád Kiss Szilárddal szemben

2015.04.28. 08:26

Vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség a pénzintézet egykori vezetőjével, G. Imrével, Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozóval és az egykori moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséjával, Kiss Szilárddal szemben – írta a Magyar Nemzet.

Kisst január 15-én tartóztatták le. (Sorozatunkat az agrárattasé ügyeiről itt, itt, és itt olvashatja.) Az üzletember pozíciója továbbra sem tisztázott, a Fazekas Sándor vezette Földművelésügyi Minisztérium miniszteri biztosnak is nevezte őt, a tárcavezető később tagadta a kinevezést. A vád szerint Kiss egyik üzleti érdekeltsége félmilliárd forint kölcsönt vett fel 2010-ben, 1,2 milliárdos fedezettel. A cég azonban nem tudott megfelelően törleszteni, két év múlva a tartozás már 600 millió forint volt.

A kölcsönt adó takarékszövetkezet a követelést ekkor a fedezetekkel együtt egy másik takarékszövetkezetnek engedményezte. Erről értesülve Kiss rávette Sz. Gyulát, hogy a banki tartozást szerezze meg áron alul. Sz. Gyula a megállapodás szerint 335 ezer euróért vette meg a tartozást a takarékszövetkezettől, emellé 135 ezer euró „kenőpénzt” ígért a pénzintézet vezetőjének, cserébe azért, hogy a takarékszövetkezet ne is próbálja meg kielégíteni a követelést a hitelnél nagyobb értékű fedezetből.

Így a takarékszövetkezet a tartozás visszaszerzése helyett áron alul értékesítette a követelést. Az ügyészség szerint G. Imre minősített vesztegetés elfogadásával, Sz. Gyula és Kiss Szilárd minősített vesztegetéssel vádolható.