Kiakadt a kormány a Guardian Orbán-cikkén

2015.04.29. 21:40

Kiakadt a kormány a Guardian Orbán Viktorról szóló cikkén. A brit lap azt írta, hogy

a magyar miniszterelnök vissza akarja állítani a halálbüntetést és munkatáborokat akar építeni a bevándorlóknak.

A lap szerint a halálbüntetés ellentétes az uniós joggal, az új nemzeti konzultációról (ebből több kérdést le is fordítanak) pedig azt írják, ez egy bevándorlásellenes kérdéssor, ami egyenlőségjelet tesz a bevándorlók és a terroristák közé.

A cikk a magyar miniszterelnökről megjegyzi, hogy rendszeresen bírálja az Európai Uniót, és példaképnek tartja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A lap megemlíti, hogy Magyarország 1989-ben törölte el a halálbüntetést, az EU vezetői pedig már szerdán arról beszéltek, hogy a halálbüntetés visszaállítása Magyarország uniós jogainak megkurtításával járna. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő kzölte az MTI-vel, hogy valótlanságokat állított a cikk, amiért a kormány lépéseket tesz. Kovács Zoltán szerint a cikk állításai

nemcsak, hogy erős csúsztatásokat tartalmaznak, hanem tudatosan félreértelmezik a miniszterelnök szavait.

A kérdést nem a politika "akarja" napirenden tartani - hanem a választók, a magyar emberek teszik ezt, erre reflektált a miniszterelnök is. Ha az emberek beszélnek róla, a politikának is szükségszerű beszélnie róla - hangsúlyozta. 

"Ettől még az érvényben lévő szabályokat tiszteletben tartjuk, a nemzetközi szerződésekben vállaltakat természetesen betartjuk" - jelentette ki Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő hozzátette: "nem először fordul elő a lap történetében, hogy hamis, szélsőséges és kirekesztő vádakkal illetik a magyar kormányt, a gyöngyöspatai eseményekkel vagy a közfoglalkoztatással kapcsolatban is tettek már ilyet". A valótlan állítások miatt minden szükséges lépést megtesznek a The Guardian irányába - tette hozzá.