Viharban kidőlt fa miatt siklott ki a vonat

2015.04.29. 06:08

A Pécs-Gyékényes-Nagykanizsa vasútvonalon háromnegyed ötkor a Barcsról Pécsre közlekedő személyvonat Szentdénes megállóhelynél, a viharos erejű szél miatt a vasúti pályára döntött fának rohant és egy tengellyel kisiklott, írja az MTI.

A vonaton nem sérült meg senki. A vasúttársaság megrendelte a pótlóbuszokat, amelyek Szigetvár és Szentlőrinc között, mintegy félórás késéssel szállítják az utasokat.

Ugyancsak hajnalban leszakította a felsővezetéket a viharos erejű szél Balatonszárszó és Balatonszemes vasútállomások között, ezért várhatóan délig a Lepsény és Szántód-Kőröshegy között a vágányzár miatt közlekedő vonatpótló autóbuszok meghosszabbított útvonalon, Lepsénytől-Fonyódig viszik az utasokat. A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon közlekedőknek 30-60 perces késésekkel kell számolniuk.

A katasztrófavédelem az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a felsővezetéket egy fa ága szakított le Balatonszárszón, a vasúti átjárótól mintegy kétszázötven méternyire, a fa kigyulladt. A siófoki hivatásos tűzoltók láncfűrésszel eltávolították a fát a sínekről és eloltották az égő részeit.

A kedden délután, kora este viharossá erősödő szél miatt jellemzően kidőlt fák és leszakadt faágak miatt riasztották a tűzoltókat. A katasztrófavédelem szóvivője elmondta, szerda reggelig országszerte több mint 60 esethez riasztották a tűzoltókat a viharos szél miatt. Az ország több területén is gondokat okozott a nagy szél, de legtöbbször a Dunántúlon kérték a tűzoltók segítségét. Személyi sérülésről az OKF-hez nem érkezett bejelentés.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: Budapesten mintegy 20 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A fővárosban is főként kidőlt fák és többméteres letört ágak okoztak károkat. Az I. kerületi Harkály utcában egy hétméteres fa dőlt rá egy autóra. A XI. kerületi Bártfai utcában szintén autóra dőlt egy fa. A XXII. kerületben a járdára és az úttestre dőlt egy csaknem tíz méteres fa. A XI. kerületi Kanizsa utcában egy épületet rongált meg a viharos erősségű szél.