Halálbüntetés: a KDNP szembe megy Orbánnal

2015.04.30. 10:41 Módosítva: 2015.04.30. 13:53

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a Kossuth rádiónak megerősítette azt, amit szerdán a Válasz.hu-nak már kifejtett, miszerint nem támogatják a halálbüntetés visszaállítását. Akkor azt mondta, hogy szerinte hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést anélkül, hogy ne mondana ellent az egyház tanításának.

Rétvári, aki az Emmi politikai államtitkára is egyben, a 180 percben elmondta, hogy az egyházi álláspont szerint az élet abszolút korlátozhatatlan, ezért a kereszténydemokraták ellenzik a halálbüntetést. Mint mondta, mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy megbánja tettét. Ugyanakkor a KDNP pártolja azt, hogy tovább kell szigorítani a Btk.-t.

Ugyanakkor nekem személyesen, keresztény emberként az az álláspontom, hogy magát az életet nem mi adjuk másnak, hanem a Jóistentől kapjuk, és amit ő ad, azt ember ne vegye el

– közölte a KDNP-s politikus.

Egyházi álláspont az is, hogy az élet abszolút korlátozhatatlan. „Mi, kereszténydemokraták ezért vagyunk ellene akár az aktív eutanáziának, az abortusznak, a háború indításának vagy a halálbüntetésnek is.”

A KDNP alelnöke a halálbüntetésről szóló társadalmi vitáról azt mondta, szükségesnek tartja, azért, hogy mindenki kialakíthassa álláspontját e kérdésben.

Orbán Viktor pécsi kijelentése, miszerint a kaposvári trafikos gyilkosság kapcsán napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, kiverte a biztosítékot az Európai Parlament elnökénél, aki telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktorral, de úgy tudjuk, hogy többen meglepődtek a Fidesz-elnökségben is.

Arról, hogy milyen következményekkel járna Magyarország számára a halálbüntetés visszaállítása, itt írtunk bővebben.

Frissítés: Trócsányi László igazságügyi miniszter egy csütörtöki szegedi konferencián kijelentette, hogy a halálbüntetéssel kapcsolatban az emberi jogok európai egyezményét kell irányadónak tekinteni Magyarországon, más kérdés, hogy a témáról vitatkoznak. "A jog szilárd, a helyén van, a jogból egyértelműen következik, milyen kötelezettségei vannak Magyarországnak" - mondta a miniszter, aki szerint

voltak idők Magyarországon, amikor politikai okokból ítéltek embereket halálra, remélem, hogy ez az időszak soha nem fog visszatérni.