Orbán: Elvesztettük a médiánkat

2015.05.01. 21:38

"Pánikra nincsen ok, de a Fidesz-KDNP politikai közössége aggódva, félve nézi, hogy mi történik a kormánnyal, kicsit a lelket látja elveszni. Mit tudsz nekik üzenni?" - kérdezte Bayer Zsolt Orbán Viktortól az Echo TV péntek esti interjújában.

Igazság = kormánymédia

A miniszterelnök szerint van egy zavar. Nem az erőben, hanem a tájékozódásban. "Ennek az az oka, hogy elvesztettük a médiánkat." Szerinte elveszett az a média, ami abban segített volna az embereknek, hogy kiválasszák a pontos információkat, és elválasszák a hazugságtól. Kevés ilyen hely maradt, az egyik az Echo TV, ami "kritikus, de méltányos" a kormánnyal. 

Orbán szerint a probléma gyökere, hogy a jobboldali magyar média tulajdonosai egyszerre nagybirtokosok is, és a polgári kormány úgy döntött, hogy a nagybirtok-rendszerből kis és közepes birtokokat hoz létre. Ez a helyzet kibékíthetetlen. Így most a kormánynak új médiát kell teremtenie. Ez nem lehet a kormány feladata, de biztat mindenkit, hogy tegyenek ebbe energiát. Jó példaként említette a Liszkay Gábor által megvett, politikai napilappá tett Napi Gazdaságot.

Ilyen országot álmodtunk 

Orbán Viktor úgy látja: 2010 és 2014 között forradalmat csináltak Magyarországon és győztek. Ezután csak az volt a kérdés, hogy mi következik? Ellenforradalom vagy átalakulás? Úgy tűnik, inkább átalakulás van, a "polgári berendezkedés" időszakát éljük. Ez ugyanakkor nem konfliktusmentes.

A fontos az, hogy a győzelem után a győztesek táborát egybe tudják tartani. "Ebben nem vagyunk mindig sikeresek" - mondta Orbán. A helyzet ugyanakkor szerinte összességében jó, hiszen "ezt akartuk. Azt akartuk, hogy megvalósítsuk a polgári Magyarországot. Álmodtunk magunknak egy világot, itt állunk a kapuja előtt, most be kellene rajta lépni."

Az interjút készítő Bayer Zsolt szerint ha könyvet írnak erről a korszakról, akkor a bethleni konszolidációhoz hasonlítják majd. Orbán közbevetette, hogy ehhez az is kell, hogy a könyvet Bayer írja. Mert ha a baloldaliak írják, akkor majd biztos a fasizmushoz hasonlítják ezt a korszakot. Bayer azt ígérte, hogy akkor inkább ő írja majd a könyvet.

Ellenforradalomra készül az ellenzék

"Mi mégis csak az adócsökkentés kormánya volnánk" - válaszolta Orbán arra a felvetésre, hogy talán az emberek azt várnák, hogy most már a kormány végre aprópénzre váltsa a sokat emlegetett kormányzati eredményeket. A teljesítmény azonban önmagában nem mindig elég, mozgalmiságra is szüksége van az embereknek. A Fidesz pedig már öt éve kormányoz, kicsit őket is megviselte a munka, nem mindig elég mozgalmi a kormány.

Szerinte az ellenzék "ellenforradalmat akar csinálni", az ő érdekük az, hogy ne valósulhasson meg polgári berendezkedés Magyarországon. "Győztünk, és az, hogy az ellenzék támad, az egy kiváló jel. Ők a helyünkbe akarnak lépni, hiszen most nekünk jó, nekik pedig rossz" - magyarázta Orbán.

Hiszékeny a magyar fajta

Hogy működhettek évtizedeken keresztül úgy a brókercégek, hogy senki nem vette észre, hogy milyen visszaélések történnek? Orbán szerint ez egy nagy kérdés, de nem csak a brókercégekre vonatkozik, hanem az egész pénzügyi rendszerre, amelynek része a devizahitelezés, és a takarékok is. A kormány a devizahitelekkel kezdte, folytatta a takarékokkal, most tartanak a brókercégeknél: lépésről lépésre haladnak.

Bayer megdicsérte Orbánt, amiért csökken az államadósság, még ha az ellenzék mást is mond. Orbán szerint viszont azért kicsit az ellenzéknek is igaza van, mert nem az adósságunk csökken, hanem az eladósodottságunk. Vagyis nem feltétlen forintra kevesebb az adósság, hanem a GDP-hez képest. Abban ugyanakkor végülis egyetértettek, hogy ez óriási eredmény.

Jó ötlet volt kimenteni a Quaestor-károsultakat? Miért nem mentik ki a Marcsika által átvert embereket is? Bayernek ez a dilemmája. Orbán szerint ez komoly dilemma: ahogyan az is, hogy mit tudtak az emberek és mit nem? Meg hogy "a magyar fajta mennyire hiszékeny", erről írtak már könyveket is.

Orbán végigolvasta azokat a papírokat, amelyek alapján Marcsikáék becsábították az embereket, neki nem állt volna rá a keze, hogy aláírja, de a magyar ember másképp működik, fontosak a személyes kapcsolatok. De szerinte összességében a Kun-mediátor károsultjainak helyzete más, mint a Quaestor-károsultaké.

Húsbavágó probléma a bevándorlás

Bayer következő kérdésében kijelentette: most Európa legégetőbb problémája a migráció. Majd valamennyit tűnődött azon, hogy valószínűleg annak idején mi magyarok is így jöttünk ide, népvándorlással. Kérdése végére viszont visszatért oda, hogy de most azért mégis más a helyzet, és azt inkább csak az ellenzék mondja, hogy ki kell tárnunk a kapukat a bevándorlók előtt.

"Jogunk van megszólalni, mert számunkra ez húsbavágó" - vélte Orbán, szerinte Európában a lakosság lélekszámához képest a legtöbb bevándorló Svédország után Magyarországra érkezik. Vagyis Magyarország sokkal rosszabb helyzetben van, mint bármelyik nyugat-európai ország. Márpedig "a mi közösségünk nem akar bevándorlókat látni Magyarországon". Meg kell mondani Európának, hogy ha ti akartok, akkor fogadjatok, de ne rajtunk keresztül, mi nem kérünk ezekből a lehetőségekből.

A fazék fedelével verik a magyart

Mi a helyzet a halálbüntetéssel? Mire gondolt Orbán, amikor azt mondta, hogy napirenden kell tartani a kérdést? Bayer erre is rákérdezett. A miniszeterlnök szerint időről időre kiderül, hogy nem elégséges a jelenlegi szabályozás. Hiába vezették be például a három csapást, újabb és újabb brutális bűncselekmények történnek. De egyébként meg a halálbüntetést most nem bevezetni akarják, csak vitatkozni arról, hogy be kell-e vezetni. És az EU most azt akarja megakadályozni, hogy mi vitatkozzunk.

"Hol élünk, a középkorban?" - kérdezte Orbán. Már vitatkozni sem lehet a halálbüntetésről? "Megint ott tartunk, hogy Brüsszelben egyesek már a vitát sem akarják engedni. Mi meg azt gondoljuk, hogy miért ne? Ki mondta, hogy az unióban emberek alkotta szabályok nem fognak majd megváltozni? Ezek komoly kérdések, amelyekkel komolyan kell foglalkozni. Az nem megy, hogy egy fazék fedelével időnként a magyarok fejére vernek Európában, hogy vissza a fazékba."

Simicskán nem lehet túllépni

Az interjúban szó esett Simicska Lajosról is, bár a neve nem hangzott el. Bayer azt kérdezte, milyen érzés, ha 30 év barátság után leügynöközik az embert?

Orbán szerint van ennél jobb érzés is. Ezen nem lehet túllépni, de együtt lehet vele élni: a személyes kérdések nem tolakodhatnak az országnak fontos kérdések elé. Le kell választani a személyes ügyeket az ország szempontjából fontos ügyekkel. Elég nehéz, mert ezek összekapcsolódnak.