Megint átjött a határon egy medve Szlovákiából

2015.05.04. 14:21
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy vasárnap egy nyomkövetővel ellátott barna medve lépett be Magyarország területére Szuhafő településtől északra. A medve az utolsó adat szerint Rudabánya és Ormosbánya között tartózkodott, és északi irányba tart Felsőtelekes irányába.

A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű, de mivel ragadozóról van szó, mindenképp szükséges az alapvető biztonsági szabályok betartása.

Egy vadász két napja kapott kameravégre egy medvét Szuhafőtől 10 kilométerre, a szlovák oldalon. Erősen elképzelhető, hogy Iwo volt az. Első ránézésre elég termetesnek tűnik.

MEDVEĎ pod Koniartom!!! Plešivec - Gemerská Hôrka, 2.5.2015, 19:30.

Posted by Attila Bartus on 2015. május 3.

Mi tegyen, ha nem akarja, hogy medvekarmok cirógassák meg a feje búbját? Az  Aggteleki Nemzeti Park ajánlata:

  • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton, ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.
  • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa. 
  • Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.
  • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
  • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét, ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
  • Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
  • Ne fordítson hátat az állatnak.
  • Ne fusson el. (A medve 40 km/h-val is tud futni.)
  • Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen, hogy a medve emberként tudja azonosítani. 
  • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről,  nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki  a látóteréből.

Iwo egy hím példány, és mivel most van párzási időszak, a párkeresés során nagyobb területeket bekóborolnak, és  az esetek többségében később visszatérnek eredeti élőhelyükre.

A barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett faj, melynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 000 Ft. Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása. A fokozottan védett fajok károsítása, elpusztítása bűncselekmény.

Mint arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, bár Magyarországon elég régóta nem élnek medvék, az állat a legismertebbek egyike nálunk is. A mesékben élő mackók által kialakított kép azonban csalóka lehet. A hírekben egyre több medvetámadásról olvasni, kóbor példányok pedig Magyarországon is előfordulnak. Medvekiskáté itt.