Megúszta a vádemelést az Auschwitzot vidámparknak tartó férfi

2015.05.05. 09:51

A Gyöngyösi Járási Ügyészség két évre elhalasztotta a vádemelést annak a 33 éves gyöngyösi férfinak az ügyében, aki egy közösségi oldalon a holokauszt megtörténtét kétségbe vonó karikatúrát osztott meg.

A férfi tavaly szeptember 14-én tette közzé az oldalán azt az ismeretlen ember által készített montázst, amelyen a birkenaui megsemmisítő tábor bejáratára egy közismert vidámpark logóját rakták rá azzal a felirattal, hogy "Auschwitzland, a világ legnagyobb mesetábora!". A képet közel négyezer ismerőse láthatta.

A férfi ellen a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt indult bűntető eljárás, de az ügyészség úgy vélte, hogy a büntetlen előéletű gyanúsítottnak elegendő lesz, ha ellátogat a budapesti Holokauszt Emlékközpontba, elolvassa a Holokauszt című könyvet, és a tapasztalatairól beszámol a pártfogójának. Amennyiben a férfi ezeket a magatartási szabályokat nem tartja be, vagy a pártfogó felügyelőjével nem tart rendszeresen kapcsolatot, vádat emelnek ellene.

Nem ez az első ilyen ítélet holokauszttagadással kapcsolatban. Mint az április közepén megírtuk, egy 61 éves szegedi nőt egy cikkhez írt kommentje miatt másfél év próbára bocsátottak, és szintén előírták számára, hogy látogasson el a Holokauszt Emlékközpontba. Három menórarongáló fiút pedig nemrégiben arra kötelezett a bíróság, hogy olvassák el Fejtő Ferenc Magyarság, zsidóság, illetve Fleck Gábor és Szuhay Péter Kérdések és válaszok a cigányságról című művét, és írjanak olvasónaplót is.

A bíróságok ilyenkor az úgynevezett „nevelő és bűnmegelőzési magatartási szabályt” alkalmazzák, a témáról itt írtunk bővebben.