Pénzt kértek az ellátásért az Állami Egészségügyi Központban

2015.05.05. 12:20 Módosítva: 2015.05.05. 12:34

A Kúria bűnösnek mondott ki vesztegetés miatt több, az Állami Egészségügyi Központban dolgozó nőgyógyászt és szülésznőt, akik 2007–2008 között, legalább 20 esetben pénzt kértek az ellátásért, írja az MTI. A Kúria szerint az ügyben nem utólagos hálapénz átadása történt, hanem a kezeltek az egészségügyi ellátást megelőzően tettek arra célzást, hogy mennyit kérnek. Az ügyben közérdekű bejelentésre indult nyomozás.

A részben már korábban jogerőre emelkedett döntés szerint a 13 vádlott közül egyedül az egyik szülésznőt ítélték 95 ezer forintos pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra, a vádlottak nagy részét büntetés kiszabása nélkül próbára bocsátották, volt, aki megrovást kapott, több vádlottat pedig felmentettek.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, a kismamák viszont tanúként egybehangzóan állították, hogy az orvosok és a szülésznők pénzt kértek az ellátásáért. Az egyik szülő nő így idézte vissza az orvos által elmondottakat,

Ugye, tudja, hogy illik megköszönni a kezelést? Egy epidurális érzéstelenítést ötezer forinttal szoktak megköszönni. Itt egy szülés levezetéséért 60-80 ezer forintot szokás fizetni.