nonono

Szigorodik a Büntető törvénykönyv

2015.05.06. 21:25

A korrupciós ügyekben végzett nyomozás érdekében, a lakhelyelhagyási-tilalom alatt állókra vonatkozó szabályok megsértésének szankciói miatt és kábítószerügyekben szigorodik a Büntető törvénykönyv.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett törvényjavaslat indoklása szerint a korrupciós bűncselekményeknél kiemelkedően magas a látencia. Azért, hogy mégis megtalálják a bűnösöket a módosítás a befolyás vásárlása és a befolyással üzérkedés tekintetében is megteremti a korlátlan enyhítés lehetőségét azok esetében, akik feltárják a cselekményt.

Azokra a hivatalos személyekre, rendőrökre, köztisztviselőkre, akik ugyan tudnak egy vesztegetésről, de nem jelentik, szintén börtön vár, írja az MTI. Akár három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő.

A reintegrációs őrizet szabályait olykor megszegik, magyarul, aki nem börtönben, hanem házi őrizetben van, sokszor megszegi a szabályokat, de ennek szankcióit most szigorítják. 

Fogolyszökést követ el az is, aki a reintegrációs őrizet során a számára kijelölt helyet abból a célból hagyja el, hogy a büntetés-végrehajtás alól kivonja magát.

Aki a lakhelyelhagyási tilalom tartama alatt a számára kijelölt területet, házi őrizet tartama alatt a kijelölt helyet elhagyja, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő.

„Érték-egybefoglalásnak van helye a javaslat szerint, ha az elkövető egy éven belül egyenként 50 ezer forintot el nem érő értékre, illetve ekkora összegű kárt, vagyoni hátrányt okozva követ el több alkalommal is lopást, sikkasztást, jogtalan elsajátítást, orgazdaságot, csalást, szándékos rongálást, hűtlen kezelést. Ha pedig az összesített elkövetési érték meghaladja a bűncselekményi értékhatárt, akkor büntetőeljárás indulna”.

Vajon a dj-k is börtönbe mennek?

De ugyanígy összeadódnak az értékek például a rossz minőségű termék forgalomba hozatala és az üreshordozó-, illetve reprográfiai díj összegének megállapításánál is.

A törvényjavaslat indoklása megállapítja, hogy a kábítószer-kereskedelem és a terrorcselekmények finanszírozása is egyre gyakrabban az internet felhasználásával valósul meg, ezért szükséges a büntetőeljárási törvény módosításával e bűncselekményekhez kapcsolódóan is szabályozni az elektronikus adatok ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét, blokkolását eredményező kényszerintézkedést.

A javaslat a büntetés-végrehajtási törvényt is módosítaná, egyebek mellett azért, hogy a többszörös visszaesők, valamint az ötévi vagy hosszabb szabadságvesztésre ítéltek esetében a büntetés letöltése minél előbb megkezdődjön.

A javaslat szerint a módosító csomag rendelkezései - ha az Országgyűlés megszavazza - július 1-jén lépnek hatályba.