Tömeges megbetegedés egy szegedi iskolában

2015.05.08. 13:27

Egy nap alatt több mint száz gyerek betegedett meg a szegedi Gregor József Általános Iskolában, írja a Délmagyar. A hányással, hasmenéssel járó kór elsősorban az alsósokat érintette. Az ÁNTSZ vizsgálja, mi okozhatta a betegséget.

A megbetegedések szerdán kezdődtek, amikor délután 120 gyereket küldtek haza az iskolából, mert napközben egymás után lettek rosszul. A lap információi szerint csütörtökre volt olyan osztály, ahol mindössze 3-4 gyerek maradt, péntekre pedig 196-ra nőtt a betegek száma. A gyerekeken kívül 4 pedagóguson és egy takarítón is jelentkeztek a tünetek. A betegség vezető tünete az erős hányás, emellett a betegek egy részénél hasmenés és láz is jelentkezik. A szegedi gyermekklinika fertőző osztályára eddig 3 gyermek került be a Gregor iskola tanulói közül, valamennyien infúziós kezelésre szorultak, általános állapotuk kielégítő.

A tünetek alapján az ételfertőzés gyanúja is felmerült. Az iskola háromszáz adagos melegítő konyháján az ANTSZ ellenőrzése nem talált közegészségügyi hiányosságot. A járványügyi szakemberek megvizsgálják az ételmintákat és az ivóvizet, és elrendelték az iskola összes helyiségének fertőtlenítőszeres takarítást. A szakemberek kikérdezték a beteg gyermekek szüleit és felvették a kapcsolatot az összes szegedi házi gyermekorvossal is. 

A járvány okának felderítése érdekében az iskola valamennyi tanulójára kiterjedő felmérést végeznek – áll a közleményben.