Tőkés László nem érti Orbán Viktort

2015.05.09. 09:32

Már én magam sem értem Orbán Viktor miniszterelnök nemzetpolitikáját

– jelentette ki Tőkés László egy csütörtöki beszélgetésen, amelyről a Magyar Nemzet most számolt be.

A Fidesz európai parlamenti képviselője, aki ugye az 1989-es romániai forradalom emblematikus alakja, Borbély Zsolt Attila Negyed évszázad erdélyi magyar politikatörténete: 1989–2014 című könyvének bemutatóján vett részt. A beszélgetésen nagy hangsúlyt kapott a Kárpát-medencei nemzetpolitika helyzete, különös tekintettel a magyarországi intézkedésekre.

Tőkés László a Magyar Nemzet szerint "meglehetősen szkeptikusan" beszélt a kérdésről. Szerinte a Trianon óta eltelt időszak felőrölte a magyarság erejét, "olyanok vagyunk, mint egy horogra akadt nagy hal, amit kifogás előtt kifárasztanak".

Ezután pedig - ritka, de megesik - Tőkés Orbán Viktor lépéseit bírálta.

A jelenlegi kormány nemzetpolitikai lépéseit követhetetlennek, átláthatatlannak nevezte például.

A politikus szerint az egyéb teendők és küzdelmek miatt a miniszterelnöknek nincs kellő ideje arra, hogy a nemzetpolitikával foglalkozzon. Az európai parlamenti képviselő "az erdélyi MSZP"-nek nevezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ). Szerinte "több mint különös, hogy a Fidesz is ezt a pártot támogatja".

Tőkés László bírálta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az RMDSZ jelöltjével, Kelemen Hunorral fotózkodott, és őt támogatta a múlt évi választási kampányban, szemben Szilágyi Zsolttal, az Erdályi Magyar Néppárt jelöltjével.

Tőkés László nemcsak Orbán nemzetpolitikájáról beszélt, hanem arról is, hogy a román titkosszolgálat az egyházi bomlasztásban is aktívan tevékenykedik. Mint fogalmazott, egykoron a szekus papok népes tábora települt át Magyarországra is, akik továbbra is aktívan szolgálták a megbízóikat. Hozzátette: "az egyházi vonal terén sok mindent már sikerült tisztázni, ismerjük az ügynökök nagy részét, listát is küldtem róluk Bölcskei Gusztáv volt református püspöknek, de nem történt semmi. Egyéb területeken mindössze pár esetben tudtam megakadályozni, hogy zsíros álláshoz jussanak a román titkosszolgálathoz beépített ügynökök a magyar közéletben" – mondta csalódottan Tőkés. Próbáltuk elérni Bölcskei Gusztávot, kérdéseinkre azonban lapzártánkig nem érkezett válasz.