A Ságvári után az Ortutay-kollégiumtól is elvennék a nevét

2015.05.13. 09:58

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerint törölni kell a névadót a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium nevéből, mivel nem felel meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rendeletében foglaltaknak. A Klik az MTA 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló állásfoglalására hivatkozik a Délmagyar szerint.

A 330 fős kollégiumnak a Klik a fenntartója és az önkormányzat a működtetője, idézi a lapot az MTI. Az újságnak nyilatkozó Botka László szocialista szegedi polgármester úgy fogalmazott, felháborító a névváltoztatással kapcsolatos kezdeményezés, és már a Ságvári-ügyben is teljesen érthetetlen volt, amit a kormányzat művel. „Ortutay Gyula esetében ez még kevésbé érthető, hiszen aki ismeri az életrajzát, az tudja, hogy tudósember volt."

Mint ismert, a többszöri tiltakozások és tüntetések ellenére az Emmi nem tágított attól, hogy átnevezzék a szegedi Ságvári Endre gimnáziumot. A minisztérium akkor is az MTA állásfoglalására hivatkozott, végül múlt héten megszületett a döntés, amibe az egyetem és a szülői szervezet is belement. A Ságvári ezentúl a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma elnevezést használja.

Ortutay Gyula (1910–1978) néprajztudós, akadémikus, politikus volt. 1948-ban a Független Kisgazdapárt társelnöke lett, 1945 és 1953 között nemzetgyűlési, illetve országgyűlési képviselő volt. 1947 és 1950 között a vallás- és közoktatásügyi miniszteri tisztséget töltötte be. Az 1956-os forradalom után az újjászervezett Hazafias Népfront főtitkárává választották. 1958-ban országgyűlési képviselő és az Elnöki Tanács tagja lett. 1946-tól haláláig vezette a budapesti tudományegyetem néprajzi tanszékét, 1957 és 1963 között ő volt az egyetem rektora.