Csak párat kell aludni, és lesz programja a Fidesznek

2015.05.13. 14:36
Ma már nem tartják olyan jó ötletnek, hogy az országgyűlési választás óta csak egy egyszavas programja volt a kormánypártnak. Őszre elkészül egy új, írásos anyag, amelyben az adócsökkentésre és a bevándorlóellenességre építik a párt jövőjét.

Folytatjuk

2014 márciusában Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján tudatta a világgal, hogy a kormánytöbbség választási programja egyetlen szóban foglalható össze. A miniszterelnök álláspontjához természetesen tartotta magát a Fidesz, a párt írásban lefektetett program nélkül vágott neki az országgyűlési választásnak.

A kétharmados győzelem után úgy tűnt, az ötlet jó volt, mert megspórolták a program elemeiről szóló vitákat, valamint a számon kérhetőséget, és az ellenzéken kívül senkit sem zavart az unortodox, ígéretek nélküli kampány.

Az azóta eltelt egy év azonban megváltoztatta a Fidesz-vezetés véleményét, és ma már úgy gondolják, hogy a második ciklusban nem lesz elég a régebbi kormányzati intézkedésekre való hivatkozás, a kormányoldalnak is kell program, amivel az erősödő Jobbikkal vagy a baloldallal szemben meghatározhatják magukat.

A Fidesz az októberre vagy novemberre tervezett tisztújító kongresszusra egy konzisztens, a 2018-as választás előtti időszakban használható programmal áll majd elő.

Az Index információi szerint a két fő témakör már most biztosan benne lesz: az egyik az adócsökkentés, a másik a gazdasági bevándorlók ügye.

Adócsökkentés:

Rogán Antal és Varga Mihály már áprilisban belekezdett a az adócsökkentési motívum felvezetésébe. A 2016-os költségvetés tervezete kapcsán azt hangoztatták, hogy a polgári kormány mindig is az adócsökkentés kormánya volt, és azt szeretnék, ha az maradna a jövőben is. 2016-ban 16-ról 15 százalékra csökken az szja, ami a Fidesz szerint azt jelenti, hogy 120 milliárd forint marad az embereknél. Forrásaink szerint a kormány a gazdaság növekedéséből a ciklusban további szja-csökkentő lépéseket finanszíroz majd, ezért a pártprogramban terjedelmes részt szánnak az intézkedéseknek, és azt ígérik majd, hogy hosszú távon egy számjegyűvé is tehetik a jövedelemadót.

Csökkentették a sertéshús áfáját is, és Orbán Viktor megvillantotta azt is, hogy ha lesz a következő években gazdasági növekedés, akkor a baromfiágazatban is jöhet hasonló lépés.

Gazdasági bevándorlók:

A Fidesz-vezetés a vesztes időközi választások után fedezte fel magának a menekültügy ultrakonzervatív megközelítését. A bevándorlóellenesség komoly visszatetszést keltett, de a párt a hazai és külföldi kritikák ellenére továbbra is úgy érzi, hogy olyan politikai témát találtak, amelyet több fronton is érdemes forszírozni. A nemzeti konzultációval a Jobbik miatt belpolitikai szempontokból lehet kiaknázni a témát, de egy, a napokban született uniós javaslat miatt külpolitikailag is exponálódhat az ügy.

Az Európai Bizottság azt indítványozta, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérőket GDP szerinti kvótákkal osszák el a tagállamok között. Orbán Viktor azonnal szembeszállt az ötlettel, így biztosra vehető, hogy az uniós vitákban ő és a Fidesz lesz az egyik főszereplő.