Ezt benézte Semjén: Nyolc embert gyanúsítanak bundázott kettős állampolgárság miatt

2015.05.13. 16:16

Nyolc embert gyanúsítanak a Dombrádon történt, egyszerűsített honosítási eljárásokkal kapcsolatos visszaélések miatt indult büntetőeljárásban - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére.  A Magyar Nemzet április 11-én megjelent cikke szerint jogosulatlanul segíthettek külföldieket kettős állampolgársághoz az ukrán határhoz közeli Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dombrádon.

A megyei főügyészség nyilatkozata szerint többrendbeli közokirat-hamisítás gyanúja miatt folyik a nyomozás.  

A kettős állampolgárság intézményét övező korrupcióról, és az egész honosítási rendszer átgondolatlanságáról azIndex írt először lelepzező cikksorozatot. Cikkeink rámutattak, hogy a határon túl egész csoportok szakosodtak az EU-s állampolgárságot biztosító papírok elintézésére, itthon pedig a bénán összerakott törvénynek köszönhetően állami hivatalnokok keresnek sokat a csaláson. Miközben az egészben éppen azok járnak rosszul, akikért elvileg a rendszert kitalálták: a határon túli magyarok. 

A kormány részéről akkor Semjén Zsolt válaszolt, aki szerint mindez csupán baloldali propaganda.

A valóság Semjénnel szemben az, hogy

Ehhez képest a főügyészségi szóvivője szerdán elismerte a dombrádi visszaéléseket. Szilágyi László elmondta, hogy a megyei rendőr-főkapitányság befejezte az ügyben a nyomozást, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Kisvárdai Járási Ügyészségnek, ahová azok május 12-én érkeztek meg.

Az ügyész jelenleg tanulmányozza az iratokat, de döntést még nem hozott az eljárás további menetéről - közölte a szóvivő.

Mint azt Szilágyi László megjegyezte, a büntetőeljárásról szóló törvény szerint az ügyésznek harminc napon belül kell az ügyben döntést hoznia, azonban ezt a határidőt az ügyészség vezetője - kivételes esetben - harminc nappal meghosszabbíthatja. Az ügyben nyolc személy szerepel gyanúsítottként - ismertette a részletek említése nélkül a szóvivő, hozzátéve, hogy a feldolgozás alatt álló ügyről nem adhat bővebb tájékoztatást.