Hitelesítettek egy MSZP-s népszavazási kérdést

2015.05.13. 14:50
Két népszavazási kérdést is benyújtott az MSZP a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban. A vasárnap dolgozók 200 százalékos bérpótlékjáról lehet szavazni, a másik, fontosabb kérdésben váratlan ellenfele van az MSZP-nek: a munkáspárti Thürmer Gyula.

Váratlan dolog történt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén. Az NVB hitelesített egy olyan népszavazási kérdést, amelyet Tóbiás József, az MSZP elnöke nyújtott be – tudta meg az Index.

Az MSZP a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban nyújtott be két kérdést is, ebből az NVB a következőt hagyta jóvá: 

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a munka törvénykönyvéről szóló törvényt úgy módosítsa, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés esetén kétszáz százalék bérpótlék járjon?

Az NVB szerdai ülésén egyhangúlag úgy döntött, a kérdés aláírásgyűjtő ívét hitelesíti, mivel az megfelel a formai előírásoknak, egyértelmű, és nem ütközik a tiltott tárgykörökbe – írta az MTI. 

A döntést meg lehet támadni a Kúrián, de ha a bíróság is jóváhagyja, a szocialisták elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat a 200 százalékos vasárnapi bérpótlékról. 

A nagy ellenfél: Thürmer Gyula

Az MSZP-nek ugyanakkor van egy ennél fontosabb kérdése, amelyről ezúttal nem tárgyalt az NVB. Ez már nem a munkavállalóknak adható kedvezményről szól (ennek akkor van szerepe, ha nyitva lehetnek a boltok vasárnap), hanem konkrétan a boltbezárásos törvény megsemmisítéséről. Tóbiás ugyanis ezt a kérdést is benyújtotta:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Ezt viszont aligha fogja hitelesíteni az NVB. A testület ugyanis – a megszigorított szabályok alapján – nem foglalkozhat olyan kérdéssel, amelynek témájában már benyújtottak kérdést, és folyamatban van az elbírálása.

Márpedig a szemfüles Thürmer Gyula Munkáspárt-elnök április 1-jei kérdése foglalja a helyet. Ezt az NVB ugyan elutasította, de mivel Thürmer megtámadta a határozatot, most a Kúriánál pattog a labda (90 napja van a bíróságnak).

Korábban a Szepessy Zsolt vezette Összefogás Párt előzte be az ellenzéki pártokat. Az MSZP mellett ugyanis a DK is szeretne népszavazást a boltbezárásról. Szepessy januári kérdése három hónapig foglalta a helyet mások elől (népszavazás nem lesz belőle, mert túl általános volt a kérdése, amely minden egyes üzletet bezárathatott volna vasárnap.)

Az MSZP nem adja fel

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettes azt mondta az Indexnek, hogy szerintük Thürmer Gyula elsőbbsége a kérdés benyújtásánál megkérdőjelezhető. Ezért szeretnék, ha az NVB az ő kérdésüket napirendre venné, és engedné, hogy legalább a bíróságig eljusson a kérdés, és a Kúria ítélné meg a helyzetet.  

Harangozó Tamás arra kérte az NVB-t, hogy ne asszisztáljon a Fidesznek, szerinte ugyanis a testület 

folyamatosan a Fidesz érdekeit szolgáló politikai döntéseket hoz.

Harangozó azt is mondta, hogy az MSZP nem adja fel, a téma ugyanis nem veszíti aktualitását. Szerinte „ahány vasárnap elmúlik, az emberek annyival jobban utálják a vasárnapi boltbezárást”. Így továbbra is fontos erről népszavazást tartani.