Átnevezik a BKF-et Metropolitan Főiskolává

2015.05.15. 14:05 Módosítva: 2015.05.15. 14:45

A felsőoktatási törvény tegnap benyújtott módosító javaslata szerint Budapesti Metropolitan Főiskolává nevezik át a BKF-et, azaz a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát. A törvényjavaslat szövegében egész pontosan ez olvasható:

Az Nftv. 1. mellékletében fenntartói kezdeményezésre a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, Budapest elnevezés Budapesti Metropolitan Főiskola, Budapest elnevezésre változik.

Vass László rektor az Index kérdésére elmondta: a névváltoztatás már korábban is felmerült, de másfél évvel ezelőtt vált igazán élessé. A 2000-ben alapított magánfőiskola eredetileg csak kommunikációs képzésekkel foglalkozott, ezért is kapta a Budapesti Kommunikációs Főiskola (BKF) nevet. Később üzleti képzéseket is indítottak, így egy idő után Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola lett az új név, de a BKF rövidítést megtartották. Az iskolában azóta már turizmust is oktatnak, és művészeti képzéseket is indítottak.

"Mivel nem akartunk egyre hosszabb nevet, választanunk kellett egy újat, ami rövidebb, de megfelelően kifejezi azt, amit a főiskola jelent" - mondta Vass László.  Az indulásnál több száz névjavaslat volt. Ezek közül sok szempont figyelembevételével, a középiskolások mint célcsoport megkérdezésével választották végül a Metropolitan nevet.

"A név elsősorban arra utal, hogy mi egy modern, nagyvárosi főiskola vagyunk, de ha a New York-i Metropolitan  Operára gondolunk, akkor akár a művészeti képzéseinkel is kapcsolatba hozható", mondta a rektor. Ha az országgyűlés jóváhagyja a módosítást, a főiskola szeptember elsejétől használja új nevét és logóját.

Külön érdekesség, hogy éppen a most beterjesztett felsőoktatási törvény hozza létre a nagyobb főiskolákra "az alkalmazott tudományok egyeteme kifejezést", így - miután az ehhez szükséges feltételeknek az intézmény maximálisan megfelel -  a Budapesti Metropolitan Főiskolának hamarosan ismét új neve lehet: Budapesti Metropolitan Egyetem.    

A legnagyobb magánfőiskola

A 2000-ben alapított és 2001-ben megnyitott BKF-hez 2009-ben csatlakozott a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája. A BKF ezzel Magyarország legnagyobb magánfőiskolájává vált. Jelenleg  két karon (Kommunikációs és Művészeti Kar, Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar), 4 fő képzési területen (kommunikáció, üzlet, turizmus, művészet) folyik képzés, alap- és mesterfokon, illetve másoddiplomás szinten. A főiskolán 30 alap-, 15 mesterképzést, 18 felsőoktatási szakképzés, valamint 27 szakirányú továbbképzés érhető el. Művészeti területen a legszélesebb képzési portfólióval rendelkező felsőoktatási intézmény. A főiskolának közel 7000 hallgatója van, akik 2011-től már nemcsak a fővárosban, hanem Hódmezővásárhelyen is részt vehetnek az oktatásban. A főiskolában tavaly decemberben többségi részesedést szerzett az 500 millió dollárt kezelő, Varsóban, Bukarestben és Budapesten működő CEE Equity Partners magántőke alap. Az alap létrehozója és legnagyobb befektetője a kínai Eximbank.