Üres borítékkal tiltakoznak a nemzeti konzultáció ellen

2015.05.15. 01:02 Módosítva: 2015.05.15. 08:50

Magyar Helsinki Bizottság azt javasolja a nemzeti konzultációval megkeresett polgároknak, hogy az üres válaszborítékot küldjék vissza a Miniszterelnökségnek.  A civil szervezet kampányoldalt is indított Bevándorló vagyok címmel.

Az egymilliárdos kampányban Orbán Viktor miniszterelnök névre szóló levéllel keres meg minden nagykorú magyar állampolgárt, és arra kéri őket, hogy július 1-jéig válaszoljanak a kormány 12 kérdésére. A kormányfő azt ígéri, a konzultációra adott válaszok alakítják majd Magyarország migrációs politikáját, és a magyaroktól kapott felhatalmazással tárgyalhat Brüsszelben az európai bevándorlási és menekültügyi szabályok szigorításáról.

A kormány akcióját több hazai párt, civil szervezet, illetve nemzetközi fórum elítélte. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság például manipulatívnak minősítette a kérdéssort, amely fokozza az idegenellenességet, és tévesen hibáztatja a menekülteket számos, állítólagosan Magyarországra és Európára leselkedő veszély miatt.

 A Magyar Helsinki Bizottság internetes oldalt hozott létre, amelyen ki- és bevándorlók szólalnak majd meg, illetve a valós migrációs helyzetről és a kampány részleteiről lehet olvasni. A Helsinki Bizottság figyelt arra, hogy ne lehessen beazonosítani a tiltakozókat, ezért döntöttek amellett, hogy üres boríték visszaküldését kérik.