Évi 85 ezer forintos megtakarítást jelentenek a Fidesz adócsökkentési javaslatai

2015.05.17. 17:54
Tuzson Bence, a kormánypárt képviselőcsoportjának szóvivője szerint a becsületes munkából élőket nagymértékben segítik majd a kormány jövő évi adócsökkentési javaslatai.

A Fidesz szerint az adócsökkentést a sikeres gazdaságpolitika teszi lehetővé. A személyi jövedelemadó 16 százalékról 15 százalékra mérséklését nevezték a terhek egyik legfontosabb csökkentésének. Tuzson Bence szerint a kabinet szándéka, hogy a jövedelmet egyre kevesebb adó sújtsa, és hosszú távon elérhetővé váljon az szja egy számjegyűre csökkentése. A Fidesz ezt a fogyasztás adójának fenntartásával képzeli el, ami azért igazságos modell, mert a jövedelem adóztatása mindenkit érint, de a fogyasztás egyénileg változik.

A kormány ugyanakkor ezen a területen is segíteni akar, elsősorban az élelmiszerek terheinek csökkentésében. Ez a folyamat a félsertés áfájának csökkentésével kezdődött, most pedig a sertéshús forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra mérséklésével folytatódik. Erre azárt van szükség, mert a magyar családok összesen 130 milliárd forintot fordítanak sertéshúsra - a kormány mostani intézkedése 20-25 milliárd forintos segítséget jelent az embereknek. A Fidesz szerint át kell gondolni, hogy a későbbiekben milyen élelmiszerekre lehet kiterjeszteni az ötszázalékos áfakulcsot.

Fontos tényező a kétgyermekes családok adókedvezményének kiterjesztése is, ami 350 ezer családnak 15 milliárd forintos jövedelemtöbbletet biztosít. A kormány 2019-ig megduplázná a kétgyermekes családok adókedvezményét: jövőre 20 ezer forintról 25 ezer forintra emelkedik az igénybe vehető kedvezmény mértéke. A két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családok havi 4700 forinttal (évente 56 ezer forinttal) vihetnek haza többet, míg a két gyermeket nevelő, minimálbérből élő családok havi 7100 (évi 85 ezer) forinttal keresnek többet. Az ugyancsak két gyermeket nevelő, de átlagkeresetű családok jövedelme havonta több mint 9 ezer forinttal emelkedhet. (mti)