Óriási pofont kaptak a pártok Veresegyházon

2015.05.17. 21:10
Időközi választást tartottak ma Veresegyházon, ahol a civil jelölt győzött, de az igazán érdekes, hogy a pártok az egész választáson milyen csúnyán leszerepeltek. Egerszalókon függetlenek harcoltak a polgármesterségért, itt a Fidesz által támogatott induló nyert.

Egyéni önkormányzati képviselőt választottak ma Veresegyházon. A 3. választókerület képviselői mandátumát egy helyi civil szervezet, Szolgálattal Veresegyházért Egyesület képviselője Varga Józsefné nyerte magabiztosan.

A SZOVE a települést immár 50 éve vezető Pásztor Béla szervezete. Információnk szerint a helyi MSZP is annyiban mellettük áll, hogy nem indított sem tavaly, sem most ellenjelöltet szocialista színekben.

A SZOVE tavaly októberben is tarolt, így nem is meglepetés a mostani győzelem.

Országos szempontból sokkal inkább figyelemre méltó, hogy a pártok mennyire leszerepeltek egy ilyen egyszerű önkormányzati választáson.

Mint arról írtunk, a Fidesz-KDNP jelöltje már a rajtvonalnál elbukott. Hiába adta le az aláírásokat, az ajánlóíven nem szerepelt az aláírást gyűjtő neve és aláírása. Így a helyi választási bizottság azon nyomban kizárta a választásból.

Kormánypárti jelölt híján a veresegyházi választás nagyjából a baloldal házi versenyévé egyszerűsödött tehát a Jobbikkal megspékelve. Ehhez képest a civilek és a független jelöltek söpörték be a szavazatok nagy részét. Az Index információja szerint 21 százalékos részvétel (355 szavazat) mellett a következő lett az eredmény:

  • Varga Józsefné, SZOVE 137 szavazat - 38 százalék
  • Mayer László, független 82 szavazat - 23 százalék
  • Birizdó János, Jobbik 70 szavazat - 19 százalék
  • Kálló János, ÉVÖGY egyesület 56 szavazat - 16 százalék
  • Deák Imre, DK 7 szavazat - 2 százalék
  • Horváth András Csaba, Magyar Liberális Párt 2 szavazat - 1 százalék
  • Szőke Imre, Munkáspárt 1 szavazat - 0,5 százalék

Nem kell persze meglepődni, hogy egy helyi választáson a helyi szervezetek népszerűek, mégis ritka, hogy a pártok így leszerepeljenek összességében. És persze jelen esetben is adódik a kérdés: honnan tudták összegyűjteni az aláírásokat azok a jelöltek, akik 1-2 szavazatot képesek csak begyűjteni a választás napján.

Egerszalókon örülhet a Fidesz

Egerszalókon is választást tartottak vasárnap, ott az új polgármesterről szavazhattak a helyiek, és hat független közül választhattak. A Heves megyei településen azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a község tavaly októberben megválasztott független vezetője februárban elhunyt.

Hunyadi-Buzás Jánosné, a település jegyzője az MTI-vel este közölte: Varga István független jelölt nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást.

A jegyző azt mondta: az 1560 szavazásra jogosult lakos 64,46 százaléka vett részt a választáson.

A Fidesz által támogatott Varga István borász 424 voksot kapott, a második helyen Tóth Katalin független jelölt végzett 355 szavazattal (mögé egy helyi blog szerint a Jobbik állt be), harmadik pedig a szintén független Durakov János lett 127 vokssal.