Kőbányán mégsem lesz török nagymecset

Untitled-1
2015.05.18. 16:47
A törökök évek óta szeretnének Budapesten nagymecsetet építeni. A látványterv már megvan, de egyelőre nincs még olyan helyszín, ami a magyar és a török félnek is tetszene.

Az Index információi szerint végül a török nagykövetségnek sem tetszett a kőbányai Fehér úti, régi ipari terület egy új mecset kialakításához.

Tarlós István főpolgármester (aki egyébként magánúton, szavai szerint „épp a másik póluson”, Rómában tartózkodik) az Indexnek elmondta, rendszeresek a tárgyalások Törökország budapesti diplomatáival. A megbeszéléseken a mecset ügye is előkerült. A legfrissebb információk szerint azonban a X. kerületben kinézett fővárosi tulajdonban lévő területtel kapcsolatban meggondolta magát a török fél. Tarlós szerint egyelőre tehát nincs olyan helyszín, ami a török és a magyar félnek is megfelelne a mecset számára.

Az Index pénteken írta meg, hogy a török vallásügyi minisztérium egyik kulturális-vallási szervezete, a Türkiye Diyanet YouTube-csatornájára feltöltött egy videót, ami

egy budapesti óriásmecset és iszlám kulturális központ látványtervét mutatja be. Az ingatlanfejlesztés terveit a török nagykövetség sem cáfolta.

Úgy tudjuk X. kerületi önkormányzat vezetői már a 2014-es önkormányzati választás előtt találkoztak a nagykövetség képviselőivel, de a kormánypárti és az ellenzéki politikusok sem vitték a nyilvánosság elé a muzulmán vallási központ ügyét, mert nehezen kommunikálható projektnek tartották. Időközben az is kiderült, a kerület már nem lelkesedik annyira az ötletért, hogy a magyarországi muzulmán központ is Kőbányára költözzön. Egyes helyiek szerint a területen már több vallási és etnikai csoport rendelkezik kisebb városrészméretű központtal, az óriásmecset túllépné a környék befogadó képességét.

A Törökországgal folyó kormányzati tárgyalásokról azonban még nem sokat lehet tudni. Vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, Magyarországon sok fizetős, javarészt vallásos külföldi diák van, akik nem tudják hol gyakorolni vallásukat. Ők elég komoly összegeket fizetnek, van olyan vidéki egyetemi város, amelyet jószerivel az arab világból érkező diákok tartanak fönn. De azt is hozzátette, hogy hivatalosan még nem tárgyaltak a mecsetről, azonban foglalkozni kell vele.

A Emmi vallási titkárságán nem tudtak a tárgyalásokról. A Külkereskedelmi és Külügyi Minisztérium sajtóosztályán viszont azt mondták, hogy a török fél a kétoldalú felső szintű tárgyalások során már korábban jelezte abbéli szándékát, hogy szerepet vállaljon a Magyarországon élő török közösség vallási igényeinek kielégítése érdekében egy budapesti muszlim imahely megépítésében. A tárca azonban egyeztetéseket a mecset létesítése ügyében nem folytatott és nem is fog folytatni a török féllel, mivel ez nem tartozik a tárca hatáskörébe.