A kormányhivatal nem tud a Magyarországra csempészett német gyerekekről

2015.05.18. 06:49

 A magyar hatóságok nem tudnak arról, hogy német állami gondozott gyerekek lennének a Baranya megyei gyermekotthonokban - mondta a megyei kormánymegbízott a hétfői Magyar Nemzetnek. 

Ahogy arról mi is írtunk, a német ARD közszolgálati televízió szerint a gelsenkircheni gyámügyi hivatal vezetői német gyerekeket helyeztek el Magyarországon, hogy pluszpénzhez jussanak. A városi gyámügy vezetői a helyi gyermekotthon túlterheltségére hivatkozva a gyerekek egy részét a saját cégükön keresztül Magyarországon helyezték el, amiért gyerekenként 5500 eurót kaszáltak. A gyerekeket közben olyan emberekhez kerültek, akik nem is beszéltek németül, és további sorsukat sem követték figyelemmel.

A feltárt visszaélések 2007-ben történhettek, de az ARD szerint most is gondoznak így német gyerekeket Magyarországon.

Horváth Zoltán megyei kormánymegbízott azonban semmi ilyesmiről nem tud, és állítása szerint a rendőrségtől sem kapott erre utaló információkat. Mindenesetre leszögezte: ha valaki nyilvántartás és engedély nélkül végez Baranya megye területén szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatást valamely intézmény, ő haladéktalanul intézkedni fog az eljárás megindítása érdekében.

Az biztos, hogy legalább egy német lány biztosan Magyarországra került:   Idén januárban egy tanyáról elszökött egy 17 éves német lány, akit a rendőrök az 5-ös főút mellett a röszkei határátkelő közelében találtak meg mezítláb, a cipőjét a kezében tartva. Őt Düsseldorfból hozták el  egy veszélyeztetett környezetből kiemelt gyerekekről gondoskodó német alapítványtól.