Várpalota nem kér a zagyvaszántói azbesztből

2015.05.18. 21:25
A várpalotaiak nem kérnek a zagyvaszántói azbeszttartalmú veszélyes hulladékból - hangoztatta mintegy háromszáz várpalotai lakos hétfőn a helyi önkormányzat által összehívott fórumon.

A rendezvényen Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a múlt héten Inotán tartott lakossági fórumon az ott lakók azt kérték, függesszék fel a hulladékszállítást, és sikerült megállapodni arról, hogy a hét első felében nem szállítanak veszélyes anyagot a Veszprém megyei városba, jelenti az MTI.

Arról is biztosította a várpalotaiakat, hogy az általuk a fórumon kialakított véleményt fogja képviselni. Azért fog dolgozni, hogy érvényre juttassák a várpalotaiak kérését: ne náluk helyezzék el az azbeszttartalmú veszélyes hulladékot.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az azbeszt belégzés útján rostszálaival okozhat megbetegedéseket, földben nem bomlik le, tehát a vizeket nem szennyezi, ártalmatlanítása pedig olyan technológiával zajlik, amely a levegőben való megjelenését akadályozza meg.

Elmondta, a tároló kialakításáról a helyszínen tájékozódott, megnézte, hogy azt "valóban úgy alakították-e ki, ahogy az engedély szól", illetve "a technológiát követve képes-e helyet adni ennek az anyagnak". Az államtitkár a település háztetőire utalva úgy fogalmazott, Várpalota az egyik "legpalásabb" város, mégsem látott tiltakozó táblát a házak előtt az azbeszttartalmú palák ellen.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott elmondta, hatáskörük kizárólag a közbeszerzés alapján kötött szerződésre irányul, akkor van illetékességük, ha azt valamelyik fél megszegi. Simon László Fejér megyei kormánymegbízott arról beszélt, jogelődjükhöz - április elsejével került a kormányhivatal alá a Közép-Dunántúli környezetvédelmi felügyelőség - február 23-án érkezett a munkát végző cég engedélykérelme. Abban a szakemberek azt vizsgálták, hogy jogi és szakmai szempontokat tekintve elhelyezhető-e Inotán a hulladék. Erről március 13-án született határozat.

A kivitelezést végző Partner Depónia Kft. képviseletében Szűcs Károly arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy az azbeszttartalmú hulladékot már a felrakás helyén szálmegkötő anyaggal kezelik, a lerakodás után pedig le is fedik azt, hogy a levegőben ne jelenhessen meg. Hozzátette, a depóniánál a beszállítás megkezdése előtt is végeztek azbeszttartalom-mérést és azóta is folyamatosan végzik ezt, továbbá Várpalota levegőjében sem találtak azbesztszármazékot.

Az időnként heves hangvételű, többórás fórum után Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere az MTI kérdésére elmondta, a héten rendkívüli testületi ülést tart a város önkormányzata: felterjesztéssel kívánnak élni a kormányzat irányába, hogy az azbeszttartalmú hulladékot ne az inotai lerakóban helyezzék el. Emellett egy olyan határozatot is szeretnének elfogadni, amely a már kiadott hatósági engedélyek felülvizsgálatára vonatkozik.

A Lőrinci és Zagyvaszántó határán fekvő egykori cementgyár területének azbesztmentesítését májusban kezdték meg. A több mint kéthektáros területen lévő mintegy 26 ezer tonnányi azbeszttartalmú veszélyes anyagot először a helyszínen monodepóniákba gyűjtik, majd zsákokban, leponyvázott járműveken szállítják az inotai deponálóba, ahol hermetikusan elzárják.