Jó állapotban vannak a Gripen adatrögzítői

2015.05.20. 14:50

A Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az elsődleges hírek szerint jó állapotban vannak a kedden megsérült Gripen adatrögzítői. Szerdán kiszerelik a repülőgép adatrögzítőit és megkísérlik letölteni az azokon tárolt adatokat.

Mint ismert, a vadászgép kedden szenvedett balesetet leszállás közben a csehországi Čáslav repülőterén, túlfutott a kifutópályán, talán fékhiba, talán a pilóták hibája miatt. A két pilóta katapultált, nem sérültek meg.

Bajkó Erika tájékoztatása szerint a polgári repüléshez hasonlóan a KBSZ jogosult az állami - jelen esetben katonai - légi járművel történt légközlekedési baleset ügyében a független szakmai vizsgálatot lefolytatni.

A KBSZ balesetvizsgálói az értesítést követően a helyszínre utaztak. Az elsődleges helyszíni szemlét még kedden a cseh katonai kivizsgáló szervezet végezte el, de megfelelő őrizet mellett a további vizsgálatokhoz változatlanul hagyták a helyszínt. A magyar szakemberek is megtekintették a helyszínt és a roncsot, és már meghallgatták a vadászgép személyzetét is.

A KBSZ a nemzetközi jogszabályoknak eleget téve értesítette a repülőt gyártó állam balesetvizsgáló szervezetét is. A svédek várhatóan szerda délután kapcsolódnak be a baleset kivizsgálásába.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport