A Fidesz válogatott szavakkal hordta le a Helsinki Bizottságot

2015.05.22. 14:54
A Helsinki Bizottság beperli a Fideszt, mert a kormánypárt MTI-közleményben gyalázta a szervezetet, azt állítva, hogy „spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítve” meghamisították a bevándorlási statisztikát. A Helsinki Bizottság szerint viszont a Fidesz hamisította meg azt, amit a Helsinki Bizottság állított.

Személyiségi jogi pert indít a Helsinki Bizottság a kormánypárt ellen, miután a Fidesz sajtóirodája szokatlanul durva hangnemű közleményben támadta a szervezetet.

"A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt. Idén májusig a menedékkérők 17,3 százaléka érkezett háborús övezetből, vagyis az illegális határátlépők nagy többsége nem politikai menekült.

Felszólítjuk a Helsinki Bizottságot, hogy fejezze be a hazudozást és legalább egy ilyen fontos és súlyos kérdésben ne a zsebeik Soros György pénzével való kitömésével legyenek elfoglalva!"

A Helsinki Bizottság szerint a közlemény stílusa elfogadhatatlan, és „sötét időket idéző hamis állításokat” tartalmaz. A gyalázkodó kitételekért jó hírnév megsértése címén a bíróságon vesznek elégtételt.

A szervezet ismerteti, hogy május 19-én az ATV Híradójának a debreceni menekülttáborról szóló riportjában bemutattak egy rossz menekültügyi adatsort, amely a Helsinki Bizottságra hivatkozott, de a szervezet szerint ehhez semmi közük, az adatok nem a Helsinki Bizottságtól származtak.

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy 2015 márciusában és áprilisában menedékkérelmezők 65, illetve 70 százaléka Afganisztánból, Szíriából vagy Irakból származott. A Koszovóból induló, korábban erős migráció tavasszal a töredékére csökkent, így valóban igaz, hogy az utóbbi időszakban háborús és egyéb válságövezetekből érkezett a menedékkérők túlnyomó többsége.

Helsinki Bizottság szerint különös fricska, hogy „a Fidesz sajtóiroda hazudozással vádoló közleménye szégyentelenül manipulálja a statisztikákat, amikor azt állítja, hogy 2014-ben a kérelmezők 80 százaléka nem háborús övezetből jött. Az Eurostat adataiból világosan kiderül, hogy tavaly a Magyarországon menedékjogért folyamodók 21 százaléka Afganisztánból, 16 százaléka Szíriából, 2 százaléka Palesztinából és 1 százaléka Irakból érkezett. Ez testvérek közt is 40 százalék. Lehet persze zsonglőrködni azzal, hogy Afganisztán háborús övezetnek minősül-e, de ahhoz nem fér kétség, hogy az ottani súlyos belső fegyveres konfliktus elől menekülőket „megélhetési bevándorlónak” minősíteni cinikus és embertelen dolog.”

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy bírósági döntés van róla: a Fidesz és akkori szóvivője, Hoppál Péter 2013 augusztusában megsértette a Helsinki Bizottság jóhírnevét, amikor mindenféle ténybeli alap nélkül hasonlóan elfogadhatatlan stílusban kelt ki a kormánykritikus civil szervezetek, köztük a Helsinki Bizottság ellen. „Amit nem tűrtünk 2013-ban, azt nem tűrjük most sem.”