Brüsszelben tüntettek Paks miatt a paksiak

2015.05.22. 16:07 Módosítva: 2015.05.22. 16:38

Demonstrációt tartottak Brüsszelben pénteken a paksi atomerőművel kapcsolatos tervezett intézkedések nyilvánosságáért és nemzetközi konzultációt követelve az erőműnél működő magyar szakszervezetek - közölte az MTI.

Az MVM Társaságcsoport Szakszervezeti Szövetsége (MVM TSZSZ), a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) és Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) mintegy 10 aktivistája az Európai Parlament főbejáratánál egyórás tüntetést tartott. "Átláthatóságot akarunk" - írták ki egy transzparensre, és felolvasták petíciójukat, amit az Európai Unió klíma- és energiaügyi biztosának, valamint az Európai Bizottság energiaügyekért felelős alelnökének és az EU Energia Bizottsága főigazgatójának címeztek - tájékoztatta Gál Rezső, az MVM TSZSZ elnöke az MTI-t.

A paksi atomerőmű ügyében nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi konzultációra is szükség van, mert a magyarországi atomenergia-iparban dolgozók veszélyeztetve érzik magukat, miután a miniszterelnök nyilatkozata szerint a magyar energiapolitikát Brüsszelben súlyos támadások érték.

A petíció továbbítását a címzetteknek az európai közüzemi, közszolgálati szakszervezet, az EPSU főtitkára vállalta. A szakszervezetek képviselőit délután fogadja Dominique Ristori, az EU Energia Bizottság főigazgatója.