Kiskorú veszélyeztetése Pannonhalmán

BJASZ20130613009
2015.05.25. 21:07

Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet – közölte a Pannonhalmi Főapátság hétfőn az MTI-vel.

A leírás szerint amikor Várszegi Asztrik főapát tudomására jutottak az esetek, akkor felállított egy vizsgálóbizottságot, illetve "minden érintettnél személyesen járt el és minden szükséges támogatást megadott". Azt azonban személyiségi jogokra hivatkozva nem mondták el, hogy pontosan hogyan veszélyeztethettek kiskorúakat, és hogy hány gyerek lehet érintett a pannonhalmi fiúgimánziumból vagy akár a környékről.

Rendőrségi vizsgálat nincs, mert senki nem tett feljelentést, de„körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”

A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját és a „visszaéléseket feldolgozza". A feltárás mellett a vizsgálatnak szerintük a jóvátétel és a megelőzés is a célja. És azt is hozzátették, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.