Csalt, elmenekült, hazahozták, megúszta

2015.05.27. 10:34 Módosítva: 2015.05.27. 10:35

Bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást az ellen a zalaegerszegi férfi ellen, akit tizenkét év elteltével, mintegy 100 millió forintos csalás gyanúja miatt tavaly ősszel hoztak haza Ausztráliából, erősítette meg a Zalai Hírlap információját szerdán a Zala Megyei Főügyészség.

Pirger Csaba, a főügyészség szóvivője az MTI-nek megkeresésére közölte: a nyomozást bizonyítottság hiányában szüntették meg. A döntés nem jogerős, az érintettek még fellebbezhetnek.

November végén a repülőtérről egyenesen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságra vitték a 61 éves férfit, akit többrendbeli, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással gyanúsítottak. Ő volt az első, akit Ausztráliából kiadatási eljárás keretében Magyarországra hoztak.

Az akkori gyanú szerint a férfi 2000 és 2002 között több magánszemélytől és vállalkozástól milliós nagyságrendű kölcsönöket vett fel. Fedezetül olyan ingatlant ajánlott fel, amely akkoriban már nem volt a tulajdonában. Állítólag volt olyan üzleti partnere, akitől egy épülő lakásra vett fel előleget, az ingatlant azonban másnak is értékesítette. Mások ingatlanberuházásra adtak neki több tízmilliós kölcsönt, de a pénzüket nem kapták vissza. Az utolsó esetben - legalábbis a korábbi gyanú szerint -, 2002 tavaszán egy csaknem 30 milliós összeg átvétele után a férfi ismeretlen helyre távozott.

Az éveken át tartó nyomozás során a zalai rendőrök a külföldi hatóságokkal együttműködve kiderítették, hogy a férfi Ausztráliában él. A felesége évekkel ezelőtt elvált tőle, a család kezdeményezte már a holttá nyilvánítását is, ez azonban nem történt meg.

A férfit tavaly nyáron fogták el, akkor rendelték el a kiadatási őrizetét. Novemberben Budapestre, aztán Zalaegerszegre vitték, és több hónapra előzetes letartóztatásba, majd házi őrizetbe került.