Indulatos hajléktalanvita a közgyűlésben

11113041 826412717428552 4907143684256632418 o
2015.05.27. 12:16
Tarlós szerint az ülésen tüntető aktivisták a szegényeket heccelik. Inkább őt heccelték fel alaposan. A Város Mindenkié csoport aktivistái transzparensekkel tüntettek a fővárosi közgyűlés ülésén az ellen, hogy az önkormányzat ismét megállapítsa, melyik közterületekről lehet elküldeni a hajléktalanokat. A főpolgármester eredetileg nem akart hozzászólni, de úgy felhúzta magát, hogy hosszasan osztotta a tüntetőket és az ellenzéket.

Az tűrhetetlen állapot, hogy saját hányadékukban és ürülékekben fetrengenek a hajléktalanok a közterületeken. A főváros igyekszik megoldani a hajléktalanok problémáját, de az, hogy a tüntetők zsibbadásig tartják a táblájukat, nem segítség, mondta a főpolgármester a fővárosi közgyűlés ülésén.

A testület arról döntött, hogy a kerületek javaslata alapján hol nem lehet majd életvitelszerűen tartózkodniuk a hajléktalanoknak. Korábban is volt egy ilyen fővárosi lista, de azt a Kúria megsemmisítette, mert nem volt elég szabatos, most a kerületek újra nekiszaladtak, és beadták javaslataikat a fővárosi önkormányzatnak.

A vita elején Csárdi Antal LMP-s képviselő olvasta fel Csuhai Ágnes aktivista üzenetét, aminek az volt a lényege, hogy nem büntetni kell a hajléktalanokat, nem üldözni és kiszorítani a közterületekről, hanem emberi megoldást kellene találni a problémájukra.

Tarlós István ekkor közölte, hogy nem akart eredetileg hozzászólni, mert nem ő az előterjesztő, de mégis megszólal, mert annyi aljasságot olvasott a témában, hogy muszáj. Ezután rögtön leoltotta Horváth Csaba szocialista képviselőt, hogy amikor ő felelt ezért a területért főpolgármester-helyettesként, nem csinált semmit, bezzeg Tarlós alatt minden területen előreléptek.

Azután következett a mintegy tucatnyi tüntető, akik A Város Mindenkié csoport képviseletében tartottak fel például „Börtön helyett lakhatást!” feliratú táblákat. Tarlós kiosztotta őket, hogy rosszhiszeműen heccelik szerencsétlen hajléktalanokat, nem mérlegelnek, csak táblákat emelgetnek zsibbadásig.

Ekkor már látszott, hogy a tüntetők inkább a főpolgármestert heccelték fel alaposan. Tarlós tűrhetetlen állapotnak nevezte, hogy saját hányadékukban fetrengenek a hajléktalanok a közterületeken, mert rajtuk kívül még 1,7 millió lakosa van a fővárosnak, akiket ez zavar. A tüntetőknek pedig véleménye szerint nem végrehajthatatlan javaslatokkal kellene előrukkolniuk, hanem valódi segítséggel. Nem tudják, mit beszélnek, mondta a demonstrálókról a főpolgármester, majd amikor meglátta, hogy ezen mosolyognak, közölte velük, hogy nyugodtan gúnyolódhatnak, az nem segít.

A beszéd után Horváth Csaba indulattól remegő hangon jelentette ki, hogy komoly ember nem hazudik, márpedig az nem igaz, hogy a hajléktalanterületet ő felügyelte volna főpolgármester-helyettes korában.

Tarlós riposztjában kijelentette, hogy Horváthnak városvezetőként módjában állt kirántani a kardot a haza védelmében, ne jöjjön mindenféle patetikus ostobaságokkal. Majd visszakérdezett: mivel foglalkozott akkor Horváth Csaba, ült a főpolgármester-helyettesi irodájában, és lógatta a lábát?

Csárdi Antal szociális bérlakás-építési javaslatára Tarlós azt felelte, hogy a bérlakásokat sosem az önkormányzatok építik, de a főváros egyébként sincs abban az anyagi helyzetben. Felvetette, hogy nem lenne jó, ha egy 300 kilométerről idesodródott hajléktalan előbb kapna lakást, mint egy évek óta lakásért sorban álló anya.

A javaslatot a közgyűlés végül 21 igen és 3 ellenszavazat mellett elfogadta. Az indulatos vitát hamarosan videón láthatják.

Ahogy megírtuk, az előző próbálkozást a tiltott zónák kijelölésére a Kúria jórészt törvénytelennek minősítette, arra jutottak, hogy 10 kerület túlzásba esett, illetve nem adott megfelelő indoklást. A 10 kerületből 7 készített el mostanra új verziót, ezek érdemben alig különböznek az eredeti változattól, inkább csak pontosabbak és részletesebbek: összesen 250 közterület került fel az új tiltólistára. Erről itt írtunk bővebben.