Magyarország ott is öreg, ahol fiatal

DSZZS20100920002
2015.05.27. 11:33

Semmi biztató nem rajzolódik ki abból az országos kortérképből, amelyet az Otthontérkép állított össze a KSH 2001 és 2011 közötti adatai alapján. A lassú elöregedés és a népesség fogyása folyamatos, a gyarapodó Pest megye növekedése is csak időleges, főként az elmúlt évtizedekben Budapestről kirajzottakra és az ő gyermekeikre épül.

A 21 év alattiak csupán öt kistérségben adják a relatív többséget, ám ezek az ország szociálisan, gazdaságilag legleszakadtabb részei. Épp ezért a lakosság összességében még ott is csökken, az elvándorlás miatt.

Budapesti gyűrű

Magyarországon a Budapestet körbeölelő tíz kistérség lakossága nőtt csupán az elmúlt 10 – sőt, bő húsz – évben. A 2001-ben 720 ezer lakosú területen 2011-ben már 855 ezren éltek – a növekedés egyes részeken több, mint 30 százalékos volt.

bp
Fotó: Otthontérkép

Ezt közvetve és közvetlenül a budapestiek exodusa okozta. A főváros népessége 2001 és 2011 között 50 ezerrel csökkent, de ez önmagában akkor sem magyarázná az agglomeráció népesedését, ha az összes, a fővárost elhagyót a térség szívta volna fel. A természetes szaporulat is hozzájárult az agglomeráció növekedéséhez: a beáramlók az elmúlt két évtizedben egygyerekes vagy családalapítás előtt álló párok voltak, gyerekeik már a „zöldövezetben” születtek. Ezzel magyarázható, hogy ott egyik kistérségben sincs 24 százalék alatt a 21 év alattiak aránya, míg a főváros kerületeiben csak 13-21 százalék között szóródik az arányuk.

Fordítottan igaz ez a 60 felettiekre: a Budapest körüli gyűrűben 20 százalék tartozik ebbe a csoportba, míg a fővárosban 25 százalék.

Kiemelkedő a veresegyházi kistérség: 2001 és 2011 között a lakosság száma 37 százalékkal nőtt, ráadásul itt a legtöbb a fiatal. A 21 év alattiak aránya 27 százalék, a 60 felettieké csupán 19.

A jövőben élő belváros

A magyar lakosság fokozatos elöregedése nem lóg ki az európai trendből, de az, amit Buda nagy része és a pesti oldalon az V. kerület tud felmutatni, egyelőre egyedülálló, bár 15 év múlva általános lesz.

Mindössze két vidéki kistérség van négy budapesti kerületen kívül, ahol a 60 év felettiek aránya eléri a 32 százalékot. Ám míg a Nógrád megyében lévő pétervásárai kistérségben összesen 21 ezren élnek (ebből hétezren 60 évnél idősebbek), és a balatonföldvári kistérségben 11 ezren (3500 fő 60 felettivel) addig, Budapest I., II., XII., és V. kerületében 195 ezer lakos van, akiknek egyharmada 60 évnél idősebb.

Magyarországon az V., kerületben él a legkevesebb fiatal: a 21 év alattiak aránya csupán 13 százalék.

Hat területen egyikében sincs olyan korkategória, amelyik meghaladná a 60 év felettiek arányát. Egyedül az V. kerületben ér el azonos, 32 százalékos arányt 21-41 közötti korcsoport.

A XIII. kerületi kakukktojás

A főváros általános népességcsökkenését nagyon kevés kerület tudja enyhíteni. Tíz év alatt csak Pestszentlőrinc-Pestszentimre, Soroksár és Zugló gyarapodott alig két százalék felett – zöldövezeti, kertesházi vonzerejük révén. Rajtuk kívül a legjobban a szintén inkább zöldövezeti Rákosmente lakóinak száma nőtt, 5,5 százalékkal. A főváros második helyezettje viszont meglepő módon egy belső budapesti kerület lett. A XIII. kerület 4,4 százalékkal nőtt. Igaz, Angyalföld és Újlipótváros a lakosságnövekedése különleges annyiban, hogy ennek ellenére itt is alacsony a 21 év alattiak aránya: mindössze 16 százalék. A fővárosi átlag 19 százalék.

Cserébe viszont a XIII. egyike annak az öt kerületből álló, északról délre tartó pesti sávnak, ahol a 21-41 évesek aránya meghaladja a 37 százalékot. 38 százalékos arányánál csak Teréz- és Erzsébetváros mutatója magasabb (39 százalék) – Józsefvárosé 37 – és a IX. kerületé, amely ebben a kategóriában országos rekorder. 

A ferencvárosiak 41 százalékát a 21 és 41 közöttiek korcsoportja adja.

A fővárosi átlag 32 százalék, ami a pesti oldalnak köszönhető. Budán csak Újbuda haladja meg a fővárosi átlagot ebben a tekintetben. A 19 megye mindegyike elmarad ettől, egyedül Győr-Moson-Sopron megye éri el a 30 százalékot.

A fővárosban ott, ahol magas a 21-41 közöttiek aránya, nagyon alacsony a 21 év alattiak aránya. Ez tehát azt jelenti, hogy itt nagy számban élnek többé-kevésbé önálló egzisztenciával bíró, de gyermektelen fiatalabb felnőttek.

Ratkó-gyerekek vs. Ratkó-unokák

A főváros négy kerületén kívül ilyen, 35 százalék feletti túlsúlya a 21-41 közötti korcsoportnak országosan sehol sincs, de több kistérségben vezet 26-29 százalékos arányával. Ha nem, akkor csak azért, mert kevéssel elmarad a 41-60 közöttiektől.

Bár Ratkó Anna egészségügyi miniszterségének korszakát nem szokás követendő mintának tekinteni, a Rákosi érában 1949-53 között tevékenykedő miniszter népesedéspolitikája a mai napig kihat. Részben a gyermektelenekre kivetett adó, az 1956-ig tartó abortusztilalom is hozzájárulhatott az akkori demográfiai csúcshoz, amibe a tágabban vett Ratkó-korszak gyermeki közül még éppen beleestek a 41-60 közötti kategória felső határánál lévők.

Az alsóban pedig a kategória legfiatalabbjai is benne vannak, bár a többség a hetvenes évekbeli csúccsal – a Ratkó-gyerekek gyerekeivel, azaz a Ratkó-unokákkal – már inkább a 21-41 közötti kategória felső határát adják. Leginkább ennek a „határmenti” korcsoportnak köszönhető, hogy ez a két kategória verseng egymással országosan az első helyért és nem annak, hogy sokan volnának a 20 és 30 közöttiek.

A Ratkó-gyerekek családalapítási korba lépve érthetően újabb növekedési hullámot hoztak a hetvenes években, de ezeknek a Ratkó-unokáknak a számát növelte az is, hogy ebben az időben kedvezményes lakáshitelt adott az OTP azoknak a házaspároknak, akik vállalták, hogy három éven belül gyermekük születik – ezért a Ratkó-unokákat OTP-gyerekeknek is szokás nevezni. (Ehhez hasonló a ma már Családi Otthonteremtési Kedvezménynek, leánykori nevén szocpolnak nevezett támogatás.)

Északkelet sem olyan fiatal

A 21 év alattiak aránya Pest megyében 24 százalék, ez a Hajdú-Bihar megyével megosztott harmadik helyre elég.  25 százalékkal Borsod-Abaúj-Zemplén megye a második, és 26 százalékkal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az első. Ám ezek egyikében sem ez a korcsoport a legnépesebb: mindhárom megyében a Ratkó-unokák vezetnek (26-29 százalékkal), mögöttük a Ratkó-gyerekek jönnek (mindhárom megyében 26 százalék).

Értelemszerűen itt a legalacsonyabb a 60 felettiek aránya, bár ebben szerepet játszik az is, hogy itt mérhetően alacsonyabb a születéskor várható élettartam. A férfiak Budapesten majdnem 74 évre, Borsodban csak 69-re számíthatnak, és nők is három évvel kevesebbet élnek, mint a rekorder Zalában, ahol több mint 80 év a nők születéskor várható élettartama.

Az országos trendtől kistérségi szinten láthatók az igazi eltérések: BAZ megye északi sávjában négy olyan kistérség is van, ahol a 21 év alattiaké a relatív többség: az országos rekorder az Encsi kistérség (31 százalék), Szikszói (29), Edelényi  (28), Bodrogközi kistérség. Szabolcsban a Baktalórántházi (28) és Hajdú-Bihar megyében a Hajdúhadházi kistérségben (29 százalék) vezetnek a 21 év alattiak. Máshol ilyen kistérség az országban nincs. Ezeken a területeken a 60 év felettiek aránya elmarad az országostól, 17-21 százalék között vannak az értékek.

A kistérségek közül országosan a már említett négy BAZ megyei kistérségben a legmagasabb a cigányság aránya – kisebb egységekben a 75 százalékot is meghaladja – a másik két kistérségben is eléri helyenként a 35 százalékot. Az ország gazdaságilag legelmaradottabb térségeiről van szó, így nem meglepő, hogy a fiatalok magas aránya ellenére az említett kistérségekben – a hajdúnánásit kivéve – csökkent a lakosság száma, 1,9-8,3 százalékkal. A négy kistérségben 2011-ben 187 ezer ember élt a 2001-es 201 ezerrel szemben. Ez megyei szinten is igaz: a 2001-ben még 744 ezer fős BAZ megyében 10 évvel később már csak 686 ezren éltek. A 7,8 százalékos csökkenés azonban arányosan csak a harmadik legnagyobb csökkenés. 9,5 százalékkal Békés az első, 8,1-gyel Nógrád a második.

Hévizet az oroszok gyarapítják

Zala megye az ország legidősebb megyéi közé tartozik: a prímet 27 és 28 százalékkal a 21-41 és a 41-60 közöttiek viszik el, de a 21 év alattiak aránya mindössze 20 százalék, míg az időseké 25. Lakossága 5,1 százalékkal csökkent 2001 és 2011 között, 297 ezerről 282 ezerre. (Ez magas, de a Dunántúlon sem kirívó, a szomszédos Somogy 5,7, Baranya 5,2, Tolna egyenesen 7,7 százalékkal csökkent, ami a Dunántúlon a legmagasabb érték.

mo
Fotó: Otthontérkép
Az országban gyarapodást csak Győr-Moson-Sopron tudott felmutatni, 2,7 százalékot, és Pest megye,

amely tíz év alatt 12,3 százalékkal 1,08-ról 1,27 millióra növelte lakosainak számát – nagyrészt a már említett budapesti gyűrű révén.

Zala megyében a csökkenés minden kistérségre is igaz, egyetlen egyet kivéve: a helyenként 8-10 százalékos csökkenéssel szemben a Hévízi kistérség 13,9 százalékkal több ember otthona volt 2011-ben, mint 10 évvel korábban. Hogy nem a helyi természetes szaporulatról van szó, az nyilvánvaló a kortérképből: a 21 év alattiak aránya a megyei átlaggal azonos.  A 21-41 közöttiek aránya két-három százalékponttal alacsonyabb a környező kistérségeknél és a megyei átlagnál, míg a 41-60 és a hatvan felettiek aránya magasabb, 28 illetve 27 százalékos.

A gyarapodást tehát az idősebb betelepülők adták, akiknek jelentős része Oroszországból érkezett, hogy az örökké langyos tó közelében biztosítsa nyugodt napjait.